For to uker siden var det duket for den travleste ølhelgen i Oslos historie, med intet mindre enn 3 ølfestivaler på en gang. Høyt Skum besøkte to av dem.
Enhver hovedstad med respekt for seg selv har en ølfestival. Men i Oslo virker det ikke som at det er mye kontroll eller samtaler, da det for 2 uker siden var 3(!) ølfestivaler på en helg. Jeg elsker øl, men selv jeg synes at 3 festivaler på en helg er vel mye. Det er en lang høst og plass til alle, så hvorfor ikke Google litt rundt å se hva som skjer i byen..? Jaja, nok om frustrasjonen, nå om de to festivalene som hadde fokus på håndverksøl: Vulkan Ølfestival og Oslo Ølfestival.
Oslo Ølfestival
Oslo Ølfestival er inne i sitt andre år, og er lokalisert på Aker Brygge. Eddie and GeoffreyHer i solskinnet var det rigget et stort telt, som fyltes med gode mennesker og godt øl. Konseptet er litt annerledes da festivale stenger forholdsvis tidlig, slik at utestedene kan arrangere smakinger, brewmaster dinner etc. Også i år ble det avhold brewmaster dinner med Nøgne Ø, Ompa Ompa fest på Lekteren og smakinger med diverse bryggerier.
Teltet var fylt av godt øl, med store og små bryggerier side om side. Et av Norges nyeste bryggeri, Coldboy Brewery fra Askim, hadde sin offentlige deby under festivalen. Etter ryktene skal disse ølene foreløbig være brygget i England, fram til bryggeriet er ferdig bygd. Jeg fikk desverre ikke anledning til å smake på ølet, men min bloggkollega Kjempetorsken har fått smakt deres pale ale uten å bli villt begeistret.
Beer Palace hadde også en stand med spesialøl. De er for tiden stengt grunnet oppussing, men lokker med 34 fatøl og godt over 100 øl på flaske. Det blir spennende å se resultatet til stedet som ikke har fått spesielt mye oppmerksomhet fra ølskribenter, og hva fremtiden deres innebærer. Amundsen Bryggeri hadde tatt med seg sitt første cask ale, en deilig drikkbar britisk bitter. På fat hadde de også tatt med seg sitt samarbeidsøl med Midtfyns Bryghus, nemlig den orginale Rough Snuff brygget med blant annet snus.
Det merkes desverre på festivalen at det som virker viktigs i år også, er å trekke folk til Aker Brygge. Kvaliteten på ølet og menneskene som serverer er veldig bra, men fokuset er ikke på det. Det har dog blitt bedre fra i fjor, og det er enda flere importører og bryggerier. Men man merker at festivalen ikke er drevet av passion.
Osloby lagde en liten tulleartikkel om ølprisene på denne festivalen.
Vulkan Ølfestival

Overview 2

Mathallen på Vulkan har lenge vært et  etterlengtet tilskudd på
kvalitetsmat og drikke, og det var duket for en liten førpremiere som inkluderte en ølfestival. Denne festivalen var det ikke mange som hadde hørt om før en måned før selve festivalen. Festivalen skulle egentlig arrangeres av Mathallen selv, men 4 uker før festival start var lite på plass og Ølakademiet tok over ansvaret. Fantastisk å få stablet en festival på beina på bare 3 1/2 uke.
Her var det hovedsakelig arrangøren som sto for tappingen, men det var engasjement og kunnskap å spore bak nesten hver eneste kran. Utvalget spente seg fra Aass til Nøgne Ø, det var flere øl og bryggeripremierer uten at disse ble blåst spesielt stort opp. Det var øltappekurs, øl og matkurs, brewmasters dinner og live musikk under hele festivalen. Desverre fikk jeg ikke tid til å besøke noen av disse, og etter det jeg forsto led noen av fagkursene av at det hadde vært for kort tid til promotering. Men det var et solid fagprogram som tok for seg mange aktuelle temaer, som om ølet er den nye vinen. Noe vi alle kunne ha fortalt for lenge siden.
Selve festivalen ble holdt midt i Mathallen, i det som uten tvil var et alt for lite lokale. Både torsdag, fredag og deler av lørdag var det så fullt at det ble litt ubehagelig for gjestene. En morro observasjon var på festivalens første dag, da man ikke kunne se om det var flest gjester eller flest håndverkere. For Mathallen var og er enda ikke ferdig. Det var også litt motstridende “krefter” i det at noen var der kun for ølfestivalen, mens andre var der kun for å se Mathallen. En god, men litt forvirrende miks med andre ord.
Konklusjonen
Jeg innledet med å snakke om hvor overkill det er med 3 ølfestivaler på en helg. Og det er virkelig overkill. Når det er sagt, så må jeg si jeg synes det var mest behagelig på Vulkan Ølfestival. Det var en annen stemmning, en annen opplevelse. Selvfølgelig, omgivelsene var langt fra de beste, med uferdige boder og lokaler og ledninger stikkende ut av veggen. Men det var virkelig god stemmning, folk var åpne for å prøve nye ting og det var aldri tilløp til fylleslag. Den hadde med andre ord alt som skal til for å bli en virkelig bra ølfestival neste år, da man har enda mer tid til å planlegge festivalen.
Høyt Skum – Jørn Idar