Hva skjer når du ansetter en særdeles ølengasjert belgier på et Vinmonopol i Trøndelag? Jo, da får du et av Norges beste ølutvalg uavhengig bransje.
Jeg har tidligere skrevet om Trondheim, og dens store interesse for øl. De siste månedene har jeg også fulgt utviklingen på Vinmonopolet City Syd, eller kanskje et mer presist: Ølmonopolet City Syd. For takket være en utflyttet belgier, har dette Vinmonopolet fått et imponerende utvalg av spesialøl som egentlig ikke er å finne i Vinmonopolets hyller til vanlig.
Her har det vært den veldig “limited edition” øl som Black Tokyo Horizon fra Nøgne Ø/Mikkeller/Brewdog, og Svartekunst fra Kinn. Rett og slett et utvalg som man ikke finner i Norge, kanskje med unntak av spesialpolene i Vika (Oslo) og Valkendrofsgate (Bergen). Men City Syd har noe disse spesialbutikkene ikke har: En ansatt med en autentisk glød og engasjement rundt øl, med stor kunnskap og siden han er belgier er han jo praktisk talt flasket opp på godt øl.
Desverre har dette nå kommet til en forløbig slutt. For selv om det har resultert i et av Norges best utvalg på øl, så er det ikke å stikke under en stol at det har blitt gjort ved å utnytte systemet litt. Ja, det er til det bedre for oss ølelskere, men om alle 268 Vinmonopolene skulle ha hatt en slik for øl, rødvin, sterkvin, hvitvin, musserende, brunt brennevin, blankt brennevin osv, så ville det ha vært anarki. Med så mange butikker, ansatte og  så mange regler og det samfunnsansvaret Vinmonopolet har, er det viktig at det er rutiner og regler for hva man kan gjøre og ikke. Og det er derfor de nå har fått beskjed om å ikke fortsette med den praksisen, fra hovedkontoret i Oslo
Jeg anbefaler alle å lese denne tråden fra Vinmonopolets Facebookside, og gjerne kom med kommentarer i saken. Det er viktig å få en saklig diskusjon rundt dette temaet.
Men selv om dette er et tilbakefall, ser jeg veldig lyst på fremtiden når det kommer til øl og det “belgieren” har gjort. For distriktsjefen har nå tatt med seg tallene til ledelsen, og dette vil få ringvirkninger i Vinmonopolet. Jeg gleder meg til ølfremtiden, så takk Stijn for det du har gjort. Det har kanskje vært litt for rebelsk og “ulovlig”, men dette vil være med på å gjøre Vinmonopolet bedre og mer bevisst rundt ordentlig håndverksøl!
Husk: det er bedre å spørre om tilgivelse enn tillatelse!
Høyt Skum – Jørn Idar
Fotnote:
Jeg ser støtt og stadig ølbloggere som klager sin arme råd om hvor dårlig ølutvalget er på norske Vinmonopol, noe jeg kan si meg forholdsvis enig i. Det jeg dog finner skuffende er deres bastante holdninger, og historieløshet rundt hvor mye som faktisk har skjedd der de siste årene. Vinmonopolet er et av de mest regulerete statlige organene i Norge, og er et system som er vanskelig å forstå selv for oss som jobber med det hver dag. Jeg utfordrer derfor alle ølbloggskribenter som måtte lese dette å kontakte Vinmonopolet, og få en mer helhetlig og nyansert forståelse av systemet. Har man bare litt kunnskap om noe bør man tenke seg litt om før man får absolutte holdninger.