Førstkommende fredag er det premiere på VG sin nye, ukentlige ølspalte, et viktig steg for øljournalisme i Norge. Journalisten som vil ha hovedansvaret for spalten er ølveteranen Gustav Jørgensen.
VG ølJeg har tidligere sagt at det som skal til for at det som skal til for at ølevolusjonen i Norge skal virkelig komme igang, er at de mediene som når ut til massene begynner å ta øl på alvor. Aperitif har vært dyktige til å promotere godt håndverksøl, og de har sågar luftet idèen om å ha en egen “Ukens Øl” spalte a la deres “Ukens Vin”. Dagbladet har også vært flinke i sine øltester, og hyret inn Ølakademiet til sine sommer- og juleøltester. Men det har ikke vært mange faste spalter som omhandler øl.
Derfor er det veldig gledelig da jeg fant ut at VG førstkommende fredag lanserer en fast, ukentlig ølspalte. Det vil være et nytt tema hvert år, slik at det er ikke bare vanlige anmeldelser, men øl som er sammensatt med forskjellige baktanker hver uke. Noen av temaene jeg har fått skissert er øl til pinnekjøtt, norsk håndverksøl, øl som matcher vinteren osv. Dette tror jeg kan være med på å gjøre øl mer tilgjengelig for folk flest, og kunne være med på å få flere til å prøve håndverksøl.
Det at de også har fått en ølveteran som Gustav Jørgensen er også viktig, da har de en som allerede er profilert i ølmiljøet. Gustav Jørgensen har tidligere skrevet for Rødt og Hvit, i tillegg til å ha skrevet “Verdens klassiske øltyper” i 2009. Han er også kjent for å være en musikkspillende ølmann, og han har vært å finne på flere ølarrangementer med sin tuba, senest på juleølpremieren for noen uker siden.
Jeg håper også han får lov til å ta konseptet ut fra å være bare anmeldelser, til å også omhandle intervjuer, eventer og historier. Det er veldig viktig å få fortalt om menneskene bak ølene, og ikke bare sette terningkast på øl. Dette har potensiale til å bli en viktig kanal for godt øl, og da vil historiene bak håndverket være noe som vil kunne nå et nytt publikum. Kunnskap er makt, så la oss spre det gode budskap!
Jeg gratulerer både Gustav og VG med spalten, og gleder meg til å lese skriveriene fremover!
Høyt Skum – Jørn Idar