En del av dere som leser denne bloggen syns kanskje ikke at Ringnes er den beste norske kvalitetsprodusenten av øl. Men Ringnes Ølskole simpelthen oser kvalitet!
Da jeg i helgen ble invitert i bursdag, ble jeg som folk flest veldig glad. Da jeg hørte at den skulle avholdes på Ringnes Ølskole ble jeg derimot fyllt av skrekkblandet fryd. Skulle denne giganten (i norsk sammenheng) lære oss om øl? Denne produsenten som er mye av grunnen til at vi i dag drikker 90% pils? Selverklært som ” Norges kompetansesenter for ølkunnskap”, men som ikke produserer et eneste overgjæret øl? Jeg valgte å dra med et åpent sinn, og selv da ble jeg overrasket.
Ringnes Ølskole ligger i de gamle bryggerilokalene til Ringnes akkurat der Grünerløkka blir til Torshov. Det er en idylisk ramme, der “puben” var vårt klasserom. Det er et tidligere fermenteringsrom, lokalisert like under der Ringnes hadde sine enorme gjæringskar før produksjonen ble flyttet på 90-tallet. “Puben” er ikke åpen for almenheten, men må bestilles på forhånd. Hvert kurs koster 350,- pr pers, og inkluderer 3 øl i tillegg til smaksprøver. Det var et allright utvalg, Ringnes av mange slag på fat, Guinness, 3 øl fra Brooklyn Brewery, Leffe, Frydenlund og cider.
Selve kurset ble ledet av daglig leder for Ølskolen, Morten Eliassen. Det er ingen tvil i at Morten er ølintressert, da han fortalte om ølets historie, og tok oss med fra den spede begynnelse, fram til i dag. Selv med en heller urolig og bråkete gjeng, prøvde han hele tiden å holde det hele proffesjonelt og ryddig. Ikke like lett etterhvert som ølene ble drukket. Man smakte forskjell på malt, gjær og humle, ved å ta forskjellige øl som hadde forskjellige styrker av de enkelte (les pils – ale – ipa).
Dette kurset er nok ikke for den som har IPA, Stout og Porter som sine favoritt øl, og som har kjøpt det meste man kan finne på Vinmonopolet. Men de fleste har ikke de i Norge, og dermed blir dette kurset en super innføring i øl og dens mangfoldige verden. Prisen er ikke avskrekkende, kvaliteten på kurset er høy, så jeg vil anbefale at neste gang det skal feires noe, eller om du skal ut med jobben på en ; sjekk ut muligheten til å gå på Ringnes Ølskole. Det er, tross alt, Norges mest lettdrikkelige skole 😉
Høyt Skum – Jørn Idar