Har du noen ganger lurt på om hjemmebrygget øl er like godt som det bryggeriene lager? Det har jeg fått lov til å finne ut finne ut, i Ukens Duell;  Nøgne Ø vs Protobrew vs Young!
Hvert år har Nøgne Ø en hjemmebryggerdag, der de, sammen med en haug engasjerte hjemmebrygger, koker noe godt. I år lagde de Nøgne Ø sin Pale Ale, en av deres bestselgere. Deretter får man med seg 20 liter for å gjøre hva man vil med; tilsette den gjæren man vil, styre temperaturer selv, tørrhumle osv. Jeg har fått gleden av å teste 2 av disse oppmot den orginale pale ale.
De to hjemmebryggerne er et brødrepar, Tom Young og Stein Tømmerås. Tom er kjent som Kjempetorsken, og Stein er kjent som torskens bror, men står i dette tilfelle langt fra i skyggen! Deres to øl blir dømt sammens med orginalen fra Grimstad.
Protobrew & Nøgne Ø – Pale AleHjemmebrygget Nøgne Ø
Uklar, gyllen farge med et tett medium skum.
Søtlig humlearoma med mandarin og sitron. Veldig tiltalene.
Deilig sitrus i begynnelsen, før en balansert bitterhet tar over. God fylde, medium lengde. En god amerikansk Pale Ale. 3.4 av 5 poeng
Young & Nøgne Ø – Pale Ale
Uklar, gyllen farge med lett grønt skjær. Medium skum.Hjemmebrygger dager
Deilig humleprofil med grapefrukt, litt appelsin og god maltprofil.
Mye av det samme i munnen, med enda mer sitrus toner. God fylde, medium lengde, veldig leskende bitterhet. Virkelig en deilig øl! 3.5 av 5 poeng
Nøgne Ø – Pale Ale
Uklar, gyllen farge med grønne kanter. Høyt, hvit skum.
Mye malt på nesen med noe gress og sitrus.
Smak dominert av malt og grapefrukt. God bitterhet som vokser i smaken, medium fylde med en okey lengde.
Unclear, pale golden with some green edges.
En god pale ale, men ikke WOW-ende. 3.2 av 5 poeng
Dommen er da klar, jeg foretrekker hjemmebryggernes versjon! Gratulerer til Kjempetorsken med “seieren”, og til Stein for en close-second! Hjemmebrygging rocker!!!
Høyt Skum – Jørn Idar