Som kokk og litt over middels intressert i øl, skal det litt til før en kokebok kommer høyt opp på min skala. “Tøff mat” av Jan Vardøen har fått til det!

Jan  Vardøen er kongen av Grunerløkka, denne lille, men utrolig populære bydelen her i Oslo. Han er bartender, kokk og musikker, og eier 7-8 restaurant og barkonsepter. Og han har skrevet denne øl- og matboken. Som kokk har jeg alltid brukt vin i mat, men øl har jeg ikke begynt med før den senere tiden. Da er denne boken god å lene seg på!

Første del er tilegnet øl, ølhistorie og lett innføring av ølbrygging. Og viktigst; Eksperimentering med øl.
Del 2 er tilegnet pølsemakernes herlige verden, med tips, triks og gode råd.

Del 3 er den evigvanskelig delen; Oppskrifter. Jeg er naturlig skeptisk til oppskrifter, etter år i bransjen med mye forskjellige “oppskriftersbøker”. Men her har de truffet godt, enkle, rustikke oppskrifter med lekre bilder til (Jan skal angiveligvis ha tatt bildene selv”).
Om du liker øl med smak i, hvorfor ikke kombinere dette med mat? Både i og ved maten! Dette er virkelig noe alle mat og øl elskere bør ha i sine hyller, og pass på; ikke la denne stå å samle støv! Se også Kjempetorsken sin anmeldelse.

Høyt Skum – Jørn Idar