Få steder har imponert meg mye som Trondheim når det kommer til øl, men noe mangler..
Jeg er denne uken i Trondheim i forbindelse med jobb, noe jeg er flere ganger i året. Og hver gang blir jeg imponert over hvor godt ølutvalget generelt er i Trondheim. For om du går inn på en vanlig pub, café eller restaurant her i byen, er det vanlig at man kan finne 15-20 forskjellige øl. Og da snakker vi ikke 15-20 forskjellige pilsnere.
Det er ikke å stikke under en stol at veldig mye avkommer fra Ringnes sin portefølje, og man finner Jackobsen og Brooklyn Brewery nesten overalt. Men dette er jo i tillegg til de vanlige Kilkenny, EC Dahls, Guinness og Carlsberg. Så man har et godt utvalg, selv om de ikke er rendyrkede ølsteder.
Og det er kanskje her problemet ligger. For Trondheim har kun et rendyrket ølsted, og en bryggeripub. Selv om disse er gode steder, så er det litt knapt. Alle har godt av litt konkurranse, for å alltid være på hugget. Og om vi ser til Oslo, så er ikke resultatet at man taper terreng i forhold til nystartede konkurrenter. Tvert om, man gjør det mer synlig og skaper nye kunder.
Den Gode Nabo, eller bare Naboen som det heter på folkemunne, er stedet for godt øl i Trondheim. Desverre var det litt utplukket da jeg var innom, men de har alikevel et bra utvalg. Selv for å være et ølsted. Juleøl fra Jackobsen hadde de enda noen få flasker av, hard to get BeerHere, årgangsøl, kjenninger fra fjernt og nært.
Jeg savnet mer øl fra de lokale gårdbryggeriene som f.eks Ølve på Egge, Inderøy Gårdsbryggeri og Klostergården, selv om jeg vet at disse har begrenset produksjon. De to tårnene fra Kinn sto desverre tomme, men et tårn med Nøgne Ø porter veide godt opp. Jeg vil også trekke fram Nabokortet, et digital kort som gir bla rabatter på mat. I tillegg har den en samtidsoppdatert ølmeny, som registrerer hvor mange flasker som er tilgjenngelig av hver kvalitet til enhver tid. Systemet er fortsatt under utvikling, men en enkel QR-kode er mye enklere å håndtere enn en øltilsølt meny og en travelt opptatt bartender.
Jeg håper Trondheim fortsetter den possitive trenden, for ingenting gleder meg mer enn å gå på en liten Café og faktisk kan velge mellom 10-15 forskjellige ølstiler fra flere forskjellige produsenter. Trondheim leder veien generellt, nå er det bare å vente på at det kommer fler rendyrkede ølsteder.
20110909-103756.jpg