I går skrev jeg om at Ringnes varslet at de legger ned tappeanlegget for 1/2 liters brusflasker på E.C Dahls i Trondheim, og hvilke konsekvenser slike tiltak kan få; Nedleggelse av et av norges eldste bryggeri. Den øl-tørste trønder står klar på barrikadene!
På lederpost i Adressa i dag, blir det konkludert det samme som jeg konkluderte med i går; Klokken tikker for E.C Dahls.
Handelsbladet skriver også at “Ansatte frykter nedleggelse”, og de skriver sågar at LO og ordfører i Trondheim, Rita Ottervik vil kjempe om en nedleggelse vil bli varslet.
Så hvorfor skal vi bry oss? Dahls er ikke hva det en gang var, og mange øl-hunder med meg ville nok si at det ikke er de mest spennende ølene som er i produksjon. Så, hvorfor bry seg?
Vil du at 90 % av ølet du drikker, skal komme fra de samme kranene? Vil du at mestparten av ølet du får tak i, skal være styrt av et knippe mennesker?
Jeg har ingen interesse av at det skal være slik, og om du er bare en dråpe enig med meg, så bryr du deg du også!
For dette handler om Carlsberg, og deres jakt for profitt. Carlsberg eier Ringnes som eier E.C Dahls, og om vi ikke greier å rope høyt nok, vil de etterhvert ikke produsere øl andre steder enn hos Carlsberg.
De har gjort dette før, med Nordlandsbryggeriet i Bodø (2000), Tou i Stavanger (2007) og Arendal Bryggeri (Ble reddet fra nedleggelse av Ringnes kommunen i 2009). Uttrykket “Støtt ditt lokale bryggeri” gjelder snart ikke, om Carlsberg får ture fram som de gjør nå. Jeg har ihvertfall ikke noen intensjon om å ha et tilbud der 90 % av ølet er fra adresse Danmark.
Overskriften er “Trøndere vil kjempe for E.C Dahls”. Det burdet egentlig stå “Nordmenn bør kjempe for E.C Dahls. Det handler om prinsipper.
Som en leser av Adressa skrev; “Om dæm lægg ned Dahl’s, ja da ska æ gå i fakkeltog!”
Høyt NORSK Skum – Jørn Idar