Det er over 2 og et halvt år siden sist jeg deltok i en hjemmebryggerkonkurranse, da under NM i Hjemmebrygging 2011. I vår bestemte jeg meg for å delta oftere i slike konkurranser, og denne høsten er spekket med morsomme konkurranser som jeg håper å kunne delta i. Den første i rekken var bryggebutikken i Bergen, Vestbrygg sin årlige sommerølkonkurranse. Og det gikk ganske så bra, om jeg får si så selv.

Mosaic humle
Til tross for at seieren gikk til min bloggkollega Sammy, som i finalen vant med sin “Rain on the window” bitter. Jeg trenger dog ikke trøste meg selv noe, da min pale ale fikk nest høyest score av alle deltagende øl. Kun ølpersonligheten Stian Krog hadde høyere score, noe jeg sier meg veldig fornøyd med. Myra Mosaic fikk hele 40,5 av 50 poeng, til tross for at jeg ikke var helt fornøyd med sluttproduktet selv. Dette er en amerikansk pale ale, noe jeg har brygget en del ganger og har en bra grunnoppskrift på. Denne gangen valgte jeg å prøve både en ny humle og et nytt “humleregime”.
Jeg har aldri brukt så mye humle på et øl før, nesten 200 gram på en 20 liters batch. Min bryggementalitet er ikke så veldig humlefokusert, så det var nesten for mye denne gangen. Men folket ser ut til å ha likt det. Ølet er en “singel-hop” øl, der jeg kun har brukt en type humle i, nemlig den forholdsvis nye humlen Mosaic. Den har virkelig fått mye oppmerksomhet det siste året, og er en “buzzhumle”. (pun intended)
For å beskrive humlen litt bedre:

Mosaic
Amerikansk humle – brukes til både som aroma- og bitterhumle
11.5 – 13.5 % Alfasyre
1-1.5 mls pr 100gr pellets i olje
Meget fin til lyse, amerikanske alestiler som pale ale og IPA
Den har fått navnet for sin for sin særdeles komplekse smaks- og aromaprofil, og er en videreutvikling av Simcoe og var tidligere kjent som HBC369.
Smaker og aromaer som mango, sitrus, tropisk trevirke, gul steinfrukt, blomster, tropisk frukt, søt sitron og jordlig krydder er bare noen av smaksnotatene man kan ha på øl med denne humlen. Den er forholdsvis unik i den forstand at den er utrolig smaksrik, til tross for å være en høyalfa humle som gir forholdsvis ren bitterhet. I tillegg er den spekket med olje, der smak og aroma sitter. Denne typen olje koker bort, dermed er mosaic en meget god humle å bruke sent i kokingen eller til tørrhumling.

Så det er altså litt om Mosaic, “the next big thing”? Det gjenstår å se, jeg kommer ihvertfall til å starte å brygge mer de neste månedene og kanskje få brukt Speidelen for første gang…