Øl handler om smak og smaksrikdom, så hva skjer om man går back to basic å bruker kun 1 malt og 1 humle?
Øl er komplekst og brygging handler om kunnskapen om råvarene malt, humle og gjær, og hvordan kombinere smakene i de enkelt komponentene. Dette gjør man ved å bruke forskjellige typer malt, både basemalt og spesialmalt. Man bruker også forskjellige typer humler, for å gi et rikere smaksbilde og aroma. Så øl er virkelig en sum av flere  Så hva skjer om man begrenser seg til kun 1 malt og 1 humle.
SMaSH – Back to basic
SMaSH står for Single Malt and Single Hop, et uttrykk som første gang ble brukt på et avretro verdens største hjemmebryggerforum Home Brew Talk. Mens hjemmebryggere flest nok liker å eksperimentere med mange forskjellige ingredisener, er SMaSH en metode som virkelig utfordrer bryggeren. Det er en ypperlig metode å få de rene smakene fra de enkelte råvarene, da man ikke kan maskere smakene med mye spesialmalt eller masse forskjellige humler. For er de virkelig forskjell på amerikansk pale ale malt og engelsk Maris Otter? Hvor stor forskjell er det på smaksprofilene på Amarillo og Centennial? Dette kan også være en spennende måte å teste bryggemetoder på, der man bruker de samme ingrediensene men kan oppleve forskjellig resultat bare ved å endre metodene.
Derfor er det også viktig å bruke ferske råvarer av høy kvalitet, og alltid ha balanse i tankene. En SMaSH gir ikke de mest kompliserte ølene, men er brukt av både nye og gamle bryggerier. Ta for eksempel Pilsner Urquell, en deilig pilsner brygget kun med pilsner malt og Saaz humle.
Bryggingen
Jeg har planer om å brygge en SMaSh i løpet av noen uker, og jeg har satt meg følgende kriterier for hva som skal brukes:

  • Malt – Jeg skal bruke et basemalt som jeg bruker til vanlig, og som er ansett for å være et av de mest spesielle pale ale maltene. Det blir britiske Maris Otter.
  • Humle – Her ønsker jeg en humle som er aromatisk, som jeg har brukt en del og som er forholdsvis lett tilgjengelig. Jeg velger meg den florale og sitrus dominerte Cascade.
  • Metode – Jeg har et forholdsvis enkelt bryggeoppsett, så det blir en-stegsmesking. Der jeg vil prøve noe nytt er på humlingen min, og ikke dele opp i de vanlige bitter, smak og aromahumlene slik som vanlig. Derimot vil jeg bruke late-hopping, der jeg tilsetter all humle fra 30 minutter og til kokeslutt for å prøve å innkapsle mer Cascade smak og aroma i ølet.

Om du har prøvd et lignende kom gjerne med dine opplevelser i kommentarfeltet. Dette er første gang jeg prøver denne metoden, og er veldig spent på resultatet. I dette tilfelle tror jeg veien dit er like spennende som resultatet! Det enkle er ofte det beste!
Høyt Skum – Jørn Idar