Kulinarisk Ølsirkus 2023 var en suksess og litt til, sett både fra et lokalt og nasjonalt ståsted. Med bryggerier, råvarer og ikke minst herlige gjester fra hele landet tilstedet, ble det en fantastisk kveld.

Deltagerne får tilsendt et helt hefte fra kvelden, med presentasjoner, oppskrifter og mer til, men dere som abonnerer på dette nyhetsbrevet skal få en eksklusiv før-premiere på en av oppskriftene.

Kvelden startet nemlig med røkt, saltbakt rødbettartar med estragonkrem, som ble servert med  den 10 år gamle Nøgne Ø Driftwood 2. En fantastisk kombinasjon, der du her får oppskriften til hvordan du kan lage denne smaksrike grønnsaksretten hjemme hos deg selv.

Røkt rødbettartar

  • 3 rødbeter
  • 1 sjalottløk
  • 15 g revet pepperrot
  • 50 g røket pecorino ost
  • havsalt
  • eplecidereddik
  • salt og pepper, etter smak

Rødbetene saltbakes på 160 °C i ca. 1,5 time før de renses og deles i fire. Rødbetene røykes i ovn, abu-røyker, smoker eller lignende til de har fått god røyksmak. Kvernes på grov kjøttkvern og smakes til med finkuttet sjalottløk, eddik, salt og pepper.

Estragonkrem

  • 2 eggeplommer
  • 30 g estragon
  • 60 g spinat
  • 1 ss dijon sennep
  • kald nøytral olje
  • salt og sitron, etter smak
  • Kjør eggeplommer, estragon, spinat og sennep sammen og emulger med nøytral olje. Smak
  • til med salt og sitron.
  • Sprø solsikkekjerner
  • 50 g solsikkekjerner, skylles
  • 2 dl vann
  • 3 dl nøytral olje
  • litt salt

Legg alt i gryten samtidig. Kok til vannet er borte, tilsett olje og friter frøene i oljen. Bruk visp, men pass på at det ikke setter seg fast i bunnen. De er ferdige når de blir gyllenbrune. De vil virke seige med en gang, men blir supersprø når de får ligge og avkjøle seg på papir. Server tartaren med reven pepperrot og røkt pecorino (kan også sette eggeplomme på toppen)