Med høsten kommer også en av de rikeste sesongene for råvarer, og vilt er en av de mest spennende råvarene å bruke. Her gir vi deg en oppskrift meget velsmakende reinsdyrsgryte med blåbær og brown ale.
Nok til 4 porsjoner
400 gr reinsdyrsstek
4 gulrøtter
1/2 sellerirot
1/2 gul løk
1 dl brown ale
2 dl vann
1 dl fløte
40gr blåbær
1 ts einebær
1 ts god honning
1 ss smør
Timian
Salt og pepper
Del opp grønnsakene, deretter kjøttet i tommeltykke biter. Smelt smøret i en gryte, og brun kjøttet. Når det klart tilsetter du løken, og svisser dem sammen med kjøttet i noen minutter før du tilsetter vann, øl, honning, blåbær og einebær. Ta ned varmen slik at gryten bare koker litt, og la det stå å småputre i 30 minutter.
Tilsett så de andre grønnsakene og urter, samt fløte. Om det er lite væske igjen etter dette, tilsett litt ekstra fløte eller vann til det nesten dekker kjøttet og grønnsakene. Kok videre i ca 30 minutter, til kjøttet er mørt. Smak til med salt og pepper, og server med godt brød og rømme.

I glasset:

Dette er en langtidskokt kjøttgryte, som gjør at det utvikles mye maillard smak. Dette er den smaken man får av å steke kjøtt f.eks, men også den samme smaken man finner i brent malt brukt i øl. Derfor vil en øl med bruk av mørk malt passe meget godt til, og hvorfor ikke gå for samme brown ale som du brukte i gryten? Alternativer kan være lettere portere og stouter uten spesielle tilsetninger, som vil ha mye av de samme smakene men med litt mer fylde. Om man ønsker det lyst vil nok gryten uansett overdøve det meste av smak, så en pilsner uten for mye bitterhet vil kunne friske godt opp ved siden av.
Reinsdyrsgryte med brown ale