Det er noe spesielt å besøke et nytt bryggeri, oppleve menneskene bak, ølene de bryggeri og historien de har skapt. Det var akkurat dette jeg gledet meg til å gjøre, da jeg besøkte Raus Bryggeri for første gang. Selv om det føltes ut som jeg kjente godt til bryggeriet, kriblet det litt ekstra i magen da jeg åpnet dørene på bryggeriet i Helgelandskommunen.
Disclaimer: Min arbeidsgiver Lokalbrygg.no distribuerer øl fra Raus Bryggeri.  
Nordnorsk sommer kan være så mangt. Det kan være en fantastisk midnattssol, en tropenatt fylt med godt øl, godt selskap og majestetiske fjell på alle kanter. Eller det kan være de samme fjellene, dekket av sur tåke, regn og temperaturer som minner mer om en tidlig aprildag enn midt i juli. Og det er dessverre sistnevnte som er omgivelsene våre denne dagen, der vi sitter på ferjen mellom Levang og Nesna. Heldigvis er målet for reisen mer enn godt nok til å løfte sinnet vårt over tåken, der jeg og min svigerfar sitter i bilen på vei til Raus Bryggeri.
“Jeg skal søke det opp på Google Maps” sier jeg i det landgangen på ferjen går ned, og Forden siger mot baugporten. “Fant det!” utbryter jeg i det vi er ute av ferjen, for skiltet som pryder bryggeriet er lett å se der det ligger 19 meter fra ferjeleiet. Med bilen parkert tusler vi til bryggeriet, der vi blir møtt av det blide åsynet til Kristian Sivertsen og Hans Petter Sørensen. Dette er to karer jeg føler jeg kjenner, selv om dette er første gang jeg treffer dem. Raus Bryggeri startet i 2019, og som Helgelending ble jeg veldig glad at distriktet jeg er oppvokst i fikk et nytt bryggeri. Å til tross for en kort historie, har bryggeriet hatt en knallstart siden fødselen.

Stor forskjell på et lite sted

“Vi har blitt litt tatt på sengen, og er nesten ikke øl tilgjengelig.” sier Kristian, som sammen med Hans Petter og Jørn Ståle Pettersen står bak Raus Bryggeri. Eller, teknisk sett så står de bak Visit Nesna, som inkluderer bryggeriet, men som også arrangerer opplevelser som havørnsafari og RIB kjøring på den lille øykommunen med 1761 innbyggere. De har med andre ord en ganske stor innflytelse i området, og de er engasjerte i alt fra bryggeri til politikk og alt midt i mellom.
Mens det er Hans Petter sine fotografier som pryder flaskene, er det Kristian som står for det meste av bryggingen. “Det er jo litt slik at når jeg først setter i gang med noe, så går jeg gjerne all in når jeg først er i gang”. Når vi kommer inn i lokalet blir vi tilbudt en kald øl, en god unnskyldning for arbeidskarene å ta en pause fra byggingen av nytt taproom. Lokasjonen av bryggeriet er ikke tilfeldig, rett ved fergeleiet er det så sentralt som det blir på Nesna. Med åpent utsalg kommer det stadig turister innom som står å venter på neste båt, så ølene har fått mange bein å gå på med Norgesferie de siste to årene.

Lever opp til navnet

Selve bryggeriet er det gamle 1100 liters bryggverket til Salikatt Bryggeri i Stavanger, som ble flyttet til nye lokaler tidligere i år. Det var ikke bare bare, og det er fortsatt utfordringer spesielt med et gulv som ikke ser ut til å være en enkel sak i en bedrift der både kjemikaler, trykk og varme er en del av det daglige bildet. “Ja, det har vært en trist sak, men vi finner ut av det til slutt. Det ordner seg alltids.” sier Kristian mens han viser oss sprekken i det nylagte gulvet. Og det er litt kjennetegnet til bryggeriet og gutta bak, for valget av navn viser seg å ikke være tilfeldig.
Til generøs bruk av gode råvarer i ølene, til det å ta seg seg tid til to tilreisende på øltur selv om det er mye jobb som må gjøres, raus virker nesten impregnert i veggene. Ølene er spesielt inspirert av amerikanske stiler, og inkluderer flere IPA`er en de fleste ølporteføljer. Men de har en forkjærlighet til kveik som er med på å lage en spennende twist på klassisk amerikanske ølstiler, og til å ha et såpass enkelt oppsett holder ølene vi fikk servert veldig høy kvalitet. Med et bryggverk fra Salikatt, tappemaskin fra tidligere Eiker Bryggeri og inspirasjon fra statene, er dette et bryggeri jeg ser frem til å følge i årene som kommer. For jeg tror at mange vil få opp øynene for de rause karene, deres ølglede og ståpåvilje.

Nesna by night

Etter å ha jaget oss selv ut etter to timer (og en liten tur innom ølutsalget deres), gikk vi bare bort til Havblikk Camping der en ett roms hytte ved havet sto å ventet på oss. En kald øl ble konsumert på verandaen, med tre lag klær, lue og paraply, før vi gikk til campingrestauranten Aurora. Dette må være landets beste campingrestaurant, som holdt høy standard. Det er vanskelig å ikke få et smil over munnen, når den er fylt med lokalfanget kamskjell og klippfisk fra Lofoten. Når man i tillegg kan skylle det ned med øl brygget av gode folk bare 700 meter unna, så kan jeg love at dette ikke blir siste turen min til kystperlen Nesna.