Dette er en mer tradisjonell utgave av pannestekt torsk, der råvaren virkelig kommer til sin rette. Kun akkompagnert med rene råvarer i form av nøttesmør, grønnkål, gulrot og mandelprotet, bør man også huske på dette når man velger ølet. Man må pass på slik at ølet ikke dominerer denne elegante fiske retten, så å velge en øl med lav bitterhet og god balanse er veldig viktig.
Til 4 personer
Torskefilet
- 800 gr torskefilet
- 2 ss smør
- salt og pepper
Nøttesmør
- 100 gr smør
- 30 gr hasselnøtter
- saft fra ¼ lime
Grønnkål
- 150 gr grønnkål
- 2 ss smør
- Salt og pepper
- 3 gulrøtter
- 350 gr mandelpotet
- Forvarm ovnen til 160 grader. Del torsken opp i passende serveringsstykker, beregne ca 200 gr per person. Krydre disse med salt og pepper før du steker dem i smør på begge sider, dette gir en fin stekeskorpe. Ha bitene på stekebrett som du setter i ovnen i 6 minutter. La fisken hvile i noen minutter før servering.
- Ha smøret i en liten panne eller gryte, og la det småputre på middels varme til det blir nøttebrunt. Pass på slik at det ikke blir brent. Tilsett hakkede hasselnøtter og lime før servering.
- Smelt smør i en panne, før du tilsetter finstrimlet grønnkål og krydrer med salt og pepper. Det er viktig at dette skjer rett før servering, slik at kålen ikke blir overstekt. Da går den fra å være crispy og tiltalende grønn, til bløt og blass.
- Kok oppdelte gulrøtter i saltet vann, til de er myke med en crispy kjerne.
- Kok mandelpoteten i saltet vann, til de er ferdige. Server med kruspersille.
Ølvalg:
Torsk i seg selv er en god, men ikke veldig intens i smak. Nøttesmøret og grønnkålen på den andre siden er ganske smaksintenst, og selv i mindre mengder er det med på å berike retten. Å finne en øl som balanserer dette byr på utfordringer, men valget bør falle på en lys, fruktig ale som blonde ale eller saison. Med lett bitterhet har man noe som står opp mot fettet fra smøret, mens fruktigheten komplimenterer grønnsakene og fisken. Er den lett og lys vil den ikke overdøve retten, men komplimentere og forsterke smakene.
Høyt Skum – Ølkokken Jørn Idar
Denne oppskriften ble første gang publisert i første utgave av fagbladet ProBeer, som er tilgjengelig for alle dagligvarebutikker gjennom Krydder Media. OBS: Ølet brukt til er fra min arbeidsgiver, Beer Enthusiast.