For noen uker siden skrev Knut Albert om sin spådom om mer fatlagret øl fra norske håndtverksbryggerier. Og han er ikke den eneste som har fått øynene opp for fatlagrede godsaker!
For Vinmonopolet kom for noen uker siden med de siste tendere for 2012. En tender er en produktspesifikasjon som vi importører leverer vareprøver på, i håp om å vinne blindsmakingen og få vårt produkt i hyllene.
Og i den siste utgaven fra Vinmonopolet sto følgende tender:

Type: Sterkøl
Land:
Spesifikasjon: Overgjæret, fatlagret
Kvalitetskriterie: Kompleksitet
Volum: 75cl
Utvalg: Parti
Lansering: November 2012

Jeg kan godt forklare litt om hva vi som importør kommer til å gjøre nå.
Vi sender ut denne tendren til de kontakter og samarbeidspartnere vi har, og venter på å høre fra dem og hvilke produkter de evt kan levere. Her kan det være alle mulige forskjellige som svarer, med øl alt fra geuze til fatlagrede stouter. Så lenge det er lagret på fat er alt lov.
Merkelig nok er denne tenderen begrenset til 75cl, noe som gjør at langt fra alle kan sende prøver til denne.
Dette vil også våre konkurrenter gjøre, pr i dag er det over 250 bedrifter med importlisens av alkohol og som kan sende inn vareprøver til slike tendere. Realiteten er at det sjelden er flere enn 3-4 som sender inn.
Så når Knut Albert skriver at framtiden kommer fra fat, så har han helt rett. Og i november får hvermannsen lettere tak i slike produkter, gjennom Vinmonopolet.
Høyt Skum – Jørn Idar