Nylig var jeg så heldig å kunne bruke noen dager i Japan, og enda mer heldig å få bruke dem med Kohei Ando. Han er en kjent skikkelse i den japanske ølscenen, som i huget ølentusiast, brygger og som praktikant hos Kiuchi og Thornbridge. Han tok meg med til byen der alt startet for han, nemlig Yokohama. Dette er landets nest største by med sine 3,7 millioner innbyggere, og er en av de viktigste havnene for import og eksport til Japan.
Vi brukte en dag i havnebyen, for å bli bedre kjent med ølscenen.
Yokohama Brewery
Naka-ku, Sumiyoshichou, 6-681 Yokohama-shi, Japan 231-0013
http://www.yokohamabeer.com/
Sentralt i Yokohama ikke så langt fra Cosmo Clock 21 finner man Yokohama Brewery, og restauranten det ligger i, Pivovar. Det er et meget kompakt bryggeri det er snakk om, med en årlig produksjon på 110.000 liter i året. Produksjonen går med andre for fullt, og noe av flaskesalget deres får de kontrakts brygget hos andre japanske bryggerier.
Vi smakte gjennom oss tre av de fem faste ølene til bryggeriet, deres pale ale, pils og hefeweissen. Alle ølene holdt høy kvalitet, og spesielt imponerende var deres hefeweissen. Ren, fruktig og meget lettdrikkelig var dette en hefeweisse av aller høyeste klasse. I mine øyne en av de aller beste jeg har smakt fra et mikrobryggeri på veldig, veldig lenge.
Dessverre hadde vi ikke tid til å smake på maten fra restauranten som bryggeriet ligger i, men i følge min guide Kohei-san er den av høy standard og vel verdt et besøk for.
Spring Valley Brewery / Kirin Brewery
1-17-1 Namamugi, Tsurumi-ku, Yokohama, Japan 230-8628
http://www.kirin.co.jp/entertainment/factory/yokohama/springvalley.html
Som jeg har skrevet om tidligere, linkes ofte historien om Kirin til Johan Martinius Thoresen, også kjent som William Copeland. Derfor var første stopp på turen mikrobryggeriet til Kirin, som er oppkalt etter Williams originale bryggeri: Spring Valley Brewery.
Dette er en liten bryggerirestaurant med et bryggverk på knappe 1000 liter, og som har en fast produksjon på tre forskjellige øltyper som kun er tilgjengelig på denne restauranten. Bryggeriets Spring Valley Pils er i mine øyne det aller beste, en klassisk tsjekkisk pilsner brygget med trippel dekoksjon. Maten som serveres er velsmakende, men forholdsvis enkel og internasjonal.
Tatt i betraktning bryggeriets historiske verdi, er bryggeriet vel verdt et besøk. Om man tenker på kvaliteten på deres pils, har du to gode grunner til å ta turen dit.
Det er også en gratis tur rundt om det store Kirin bryggeriet, som avholdes alle dager klokken 10.00 og 15.30 med unntak av mandager.
American Antenna
5-4 Yoshida Building #6, Yokohama, Japan 231-0041
http://www.antenna-america.com/
Dette er puben til ølimportøren American Antenna, som importerer øl fra bryggerier som Stone, Ballast Point og Green Flash. Med 10 øl på fat fra enhver tid og enda flere i deres rikholdige kjøleskap, burde det ikke være noe problem for selv den mest kresne ølentusiast å finne noe godt. Om man er sulten serveres det også hjemmelaget “streetfood”, slik som chicken wings og pork jerky nuggets.
Bay Brewery Yokohama
2-15 Higashi Dori, Fukutomi-cho, Naka-ku, Yokohama, Japan 231-0044
www.baybrewing.jp
Dette er et morsomt og spesielt lite bryggeri, det bryggeriet som min guide Kohei-san startet sin brygger karriere. På et hjemmesnekret bryggverk på beskjedne 250 liter, lokalisert i bakrommet på baren. Her brygges det sjelden samme ølet flere ganger på rad, men man kan ofte finne deres meget lettdrikkelige engelske bitter servert på nitro. I tillegg til bryggeriets eget øl, kan du her også få servert øl fra noen av Japans mest spennende bryggerier. Også her serveres det god streetfood, og om du er heldig nok å treffe eier og bryggmester Shinya Suzuki kan du få deg noen gode samtaler om japansk wrestling om du har lyst.
Høyt Skum – Jørn Idar
___________________________________________
In plain English
Not long ago I was lucky enough to spend a week in Japan, and even more lucky to have a great guide in Kohei Ando. He is a known face in the Japanese beerscene, a big beer enthusiast, brewery and have been working for Kiuchi and Thornbridge. He tok me to the city that started it all for him, Yokohama. This is the second biggest city in the country with 3,7 million people, and is one of the most important tradeharbours in the country. We spent a day in the city, to get a feel of the beerscene.
Yokohama Brewery
Naka-ku, Sumiyoshichou, 6-681 Yokohama-shi, Japan 231-0013
http://www.yokohamabeer.com/
In downtown Yokohama not to far away from Cosmo Clock 21 you will find Yokohama Brewery, and the restaurant it is connected with, Pivovar. This is a very compact brewery, with a yearly production of 110.000 liters a year. The production is at a max, and some of their bottled beers they get brewed on contract.
We tasted through three of the five beers from their regular assortment, their pale ale, pils and hefeweissen. All of the beers held a high quality, and especially their hefeweissen. Clean, fruity and higly drinkablet his was a hefeweisse of very high quality. In my eyes one of the best I have tasted from a microbrewery in a very, very long time. Unfortunatly we did not hav time to taste food at the place, but from my guide Kohei-san it held very high quality and was well worth a try.
Spring Valley Brewery / Kirin Brewery
1-17-1 Namamugi, Tsurumi-ku, Yokohama, Japan 230-8628
http://www.kirin.co.jp/entertainment/factory/yokohama/springvalley.html
I have previously written about, the story of Kirin is often connected with Johan Martinius Thoresen, also known as William Copeland. Thats why the first stop of the Yokohama trip was the microbrewery of Kirin, named after Williams original brewery, Spring Valley Brewery.
This is a small brewpub with a 10HL brewery, and it makes three special beers only available in the restaurant. Their Spring Vally pils was on my tastebuds the best of them, a traditional Czech pils with Czech ingredients and trippel decotion. The food is tasty, by somewhat simple and international. When it comes the breweries historical value, this brewery is well worth a visit. Taking the quality of the pils in consideration, you have two good reasons to go. There is also a free tour of the Kirin brewery, that goes every day at 10.00 and 15.30 except Mondays.
American Antenna
5-4 Yoshida Building #6, Yokohama, Japan 231-0041
http://www.antenna-america.com/
This is the pub of the beer importer American Antenna, that import beers from breweries like Stone, Ballast Point and Green Flash. With 10 beers on tap and even more bottled beers in their coolers, even the most hardcore beer enthusiast will find something tasty at this place. If you are hungry they also serve homemade streefod, like chicken wings and pork jerky nuggets.
Bay Brewery Yokohama
2-15 Higashi Dori, Fukutomi-cho, Naka-ku, Yokohama, Japan 231-0044
www.baybrewing.jp
This is a fun and very small brewery, the brwery where my guide Kohei-san started its brewer carrier. With a homemade brewery on just 250 liters located in the back of the pub, this is truly a craft brewery. You will not often find the same beer twice, but you will from time to time find their easy-drinking bitter there, sometimes served on nitro. In addition to the brewerys own beers, you can also get served some of the most exciting breweries in Japan. You can also find some good streetfood at this place, and if you are lucky to meet the owner and brewmaster Shinya Suzuki you can get some good conversations about japanese wrestling. And beer of course.
Big Foam – Joern Idar Kvig