Delicious Citra from BrewPub Copehagen

Delicious Citra from BrewPub Copehagen

Nylig var jeg en hel uke i København, en uke fylt med mange gode ølopplevelser. Her er noen av mine beste smaksopplevelser for byen, som er en av Europas beste for ekte håndverskøl fra hele verden!

Uten noen særlige planer var det bare å snuse litt rundt på ølforum og blogger, samt aviser og google. Heldig var jeg også som hadde et par dansker i klassen på Diploma Craft Brewer utdannelsen min, slik at jeg også fikk besøke et par steder utenfor radaren min.

Den Tatoverede Enke
Gothersgade 8, 1123 København
http://www.dentatoveredeenke.dk 

Et stammsted til undertegnede, et sted jeg alltid prøver å være innom når jeg er i København. Som en av Skandinavias best øl- og matrestauranter, er det smakskombinasjonene som står i sentrum i denne bakgaten. I førsteetasjen finner man baren, der man får servert enkle og velsmakende retter. Opp trappen kommer man til brasseriet, her finner man en litt begrenset men veldig godt gjennomtenkt meny. På ølsiden er det belgisk som er i sentrum, mens på kjøkkenet er det lokale råvarer som regjerer. Sommermenyen var på plass, og spesielt desserten bestående av råmarinerte (og fermenterte) jordbær servert med Lindemans Geuze var en smaksmessig høydare. Dessverre var service av den dårligere standarden denne kvelden, men heldigvis var kokkene i sitt ess og veide opp på tallerkenen.

Pegasus – Øl og Vinbar
Mysundegade 28, 1668 København
www.pegasus.cph.dk

Dette var for meg et helt nytt bekjendskap, oppdaget takket være min medelev fra Bryggeri Skovlyst. Dette lille koselige stedet hadde 12 øl på fat, og flere av disse kom fra det lokale bryggeriet Skands. Utvalget er av balanserte øl, så ikke forvent noen Triple IPA`er på fat her. Noe av det jeg synes er best med slike små steder, er den gode kunnskapen som bartenderne kan tilby. Det var heller ikke noe unntak da jeg spurte om Skands Egtvedpigens Bryg, inspirert av det første dokumenterte bevis på øl i Skandinavia. Dette er et øl brygget med hvete tyttebær/tranebær, honning og pors. Som alle ølene til Skands er dette en lettdrikkelig, velsmakende og balansert smaksopplevelse, i gode rammer på Pegasus.

Kihoskh entrance

Kihoskh entrance

Kihoskh
Sønder Boulevard 53, 1720 København
www.kihoskh.dk

Om man skal kjøpe sitt smør og brød i København, må Kihoskh være det ultimate stedet om man også elsker øl. Denne butikken har åpent til 01.00 på kvelden, og tilbyr i tillegg til brød, melk, pålegg og alt annet du vil forvente fra en butikk, et av Danmarks beste utvalg på øl. Et godt utvalg finner man i kjøleskapene, der man blant annet kan finne spesialproduserte øl som Beer Here Kihoskh Pale Ale, eller Mikkellers Kihoskh Saison Sally. Men der pengene virkelig flyr fort, er når man tar steget ned i kjelleren. Her finner man lagrede imperial stouts, leskende surøl og faktisk flere norske bryggerier enn jeg har sett på en stund i Danmark. Holdt på lommeboken, dette er et sted man har lyst til å bruke mye penger.

Byens Kro
Møntergade 8, 1116 København

Igjen kan jeg takke mine danske medstudenter, som guidet meg til Byens Kro. Dette er en historisk byggning, og den første kafèen ble åpnet her så tidlig som i 1783. Dette er et lite brunt sted, som er så lite (under 52 m2) at det er lov til å røyke inne. For noen et pluss andre et minus, men det skjuler ikke det faktum at utvalget her er godt. Med 10+ øl på fat burde det ikke være noe problem å finne noe godt å drikke på dette kunstnerstedet, og jeg endte selv på en IPA fra Ugly Duck. Frisk og floral med innslag av kumquat og barnål, ikke et ekstraordinært øl men allikvel velbrygget og leskende.

Fermentoren Copenhagen
Halmtorvet 29C, 1700 København
https://www.facebook.com/fermentoren.cph

Fermentoren er et av mine favorittsteder for godt øl i København, med godt utvalg og hyggelige mennesker. Stedet har tette kontakter med de fleste og de beste bryggeriene i Danmark, og de har også en finger med i spillet på kontakts bryggeriet Flying Couch. Dette er kanskje mitt favoritt ølsted i hele København, og her finner man ofte bryggere som kommer innom. Mange vil kanskje si at Mikkeller Bar er byens beste, men jeg foretrekker Fermentoren da det er roligere, mindre hipsterfaktor og mer variasjon på bryggerier og ølutvalg. Her nøt undertegnede en Rodenbach Caractére Rouge som er en heller eksklusiv surøl med frisk kirsebær, bringebær og tranebær, kun 900 flasker produseres hvert år. Deilig kompleks fruktighet blandet med en flott syrlig gjør dette til en favoritt, og stedet har en heller moderat prisstruktur noe som er med på å gjøre denne typen utskeielser mer enn levelig.

Shinny brewhouse at Jacobsen

Shinny brewhouse at Jacobsen

Jacobsen (Visit Carlsberg)
Gamle Carlsbergvej 11, 1799 København
http://www.visitcarlsberg.dk/

Mitt besøk på Jacobsen var i forbindelse med Diploma Craft Brewer utdannelse, og inkluderte en ekstra tur til bryggeriets kjeller. Uansett er Jacobsen en hyggelig opplevelse, og er et av byens mest besøkte ølsteder. Her er det åpent inn til bryggeriet, et vakkert kobberplatet bryggverk, direkte innsikt i kjelleren og selvfølgelig mye fersk Jacobsen på fat. Her kan man også finne “rariteter” som det er begrenst tilgjengelighet på, og nesten garantert noe for de fleste smaksløker.

Nose 2 Tail Madbodega
Flæsketorvet 13A, 1711 København
http://nose2tail.dk/madbodega

Dette var et impulsbesøk, og ikke et direkte ølsted. Lokalisert i kjøttbyen har den mange trendy naboer, og om ikke lenge vil man også finne en ølbar som er et samarbeid mellom danske flying brewer Mikkeller og amerikanske Three Floyd. Tilbake i Nose 2 Tail finner man en liten men velsmakende ølmeny, der man blant annet finner stedets egen Nose2Ale, brygget av Bryggeriet Skands. Dette var en mørk ale i stilen, med et behagelig preg av røstet malt og nøtter. Perfekt til stedets rustikke nordiske mat, som er laget av råvarer fra leverandører i Kødbyen. Her var det dagens kjøtt, dagens fisk og dagens innmat. Ikke noe hokus pokus, bare gode råvarer behandlet på en god og ærlig måte. Alt til en hyggelig i pris, i det som tidligere var kjellerene på en leverposteifabrikk.

Nørrebro Bryghus
Ryesgade 3, 2200 København
www.noerrebrobryghus.dk

Nørrebro Bryghus

Nørrebro Bryghus

Som et av byens mest profilerte ølhus, er Nørrebro Bryghus et stopp på mange ølentusiasters liste i København. Dette er et av landets mest profilerte bryggerier, og serverer god raffinert pubmat til sine egne brygg. De ganger jeg har vært innom har maten vært god men ikke noe veldig å skryte av, men denne gangen var vi innom for ølet sin del. En lavalkohol Amarillo var i glasset, og med sin forførende sitrus- og tropisk fruktpreg glemte vi helt at det plasket ned utenfor.

Bryggeriet Apollo
Vesterbrogade 3, 1620 København
www.bryggeriet.dk/apollo

Midt i sentrum av København rett ved inngangen til Tivoli finner man Danmarks eldste mikrobryggeri, nemlig Bryggeriet Apollo. Dette er en del av en nå større gastro bryggeri kjede, som har spesialisert seg på øl og biff. Maten har tidligere vært god men priset forholdsvis høyt for sine kjerne kunder: turistene. Ølet i glasset denne gangen var en sitrongress ale, som dessverre manglet friskhet og fylde og opplevdes som heller tung og endimensjonal. Et historisk viktig sted for øl i Danmark, men ikke et must i min mening.

Lord Nelson
Hyskenstræde 9, 1207 København
www.lordnelson.dk

På Lord Nelson finner man godt dansk mikrobrygg, særegen musikk og røft interiør. På fat finner man øl fra de mest profilerte danske mikrobryggerier, og det er ingen tvil om at de ansatte har en forkjærlighet for humle. Da vi var innom var det mye IPA, Double IPA og andre humlebomber på fat, akkompagnert med noe mørk metall. Jeg ble av en eller annen grunn inspirert til å ta en cider, produsert av/for Lord Nelson (kelneren kunne ikke gi noe klart svar på det). Dette var en fin engelskinspirert cider med et godt fruktpreg, lett syrlighet i finish og et lett “farmhouse” preg.

Charlies Pub, Copenhagen

Charlies Pub, Copenhagen

Charlies Bar
Pilestrædet 33, 1112 København
https://www.facebook.com/charliesbarkbh@

Nok et av undertegnedes favorittsteder, er den britiske puben Charlies. Her finner man britiske ales, flere cask ales og en deilig engelsk stemmning. Jeg slo meg ned ved bare i vente på min tur, og observerte de britiske karene som satt rundt meg og deres blikk. Jeg fikk fort beskjed om å flytte meg, da det viste seg at jeg hadde satt meg på en av stamgjestenes faste plasser. Autentisk britisk anyone? Valget falt naturlignok på en av stedets gode cask ales, og til tross for min tidligere “fornærmelse” anbefalte en av stamgjestene Armada fra Harveys.

BrewPub Copenhagen
Vestergade 29, 1456 København
www.brewpub.dk

Dette er en av Københavns mest sentrale bryggeripuber, lokalisert 600 meter fra sentralbanestasjonen. Til tross for lett duskeregn denne ettermiddagen, valgte vi å settes oss i den hyggelige bakgården. BrewPub er en liten bryggerpub, med et bryggverk på rundt 800 liter. Spesielt deres Cole Porter er en favoritt når jeg er innom, men denne var dessverre utsolgt denne gangen. Dermed falt valget på Jackie K med Citra som var duggfriskt i det våte været, og satte et godt punktum på en lang og god øluke i København.

Uansett hva du foretrekker og ønsker utav en ølreise, så er København et av de beste stedene for en slik pilgrimsreise. Dette er bare noen av de mange, mange gode stedene i byen, og listen kan fort bli mye lengre ved neste reise. Ølnerder vil nok argumentere med at Mikkeller Bar er et av byens beste steder, og nyåpnede Taphouse kan skilte med over 60 øl på fat. Barley Wine er en fantastisk liten ølbutikk, og det finnes også andre bryggerier som er verdt å besøke i området som f.eks Amager Bryghus. Jeg kan ikke annet enn å anbefale København på det sterkeste for alle ølentusiaster, et sted som burde kunne slukke tørsten til de fleste.

Høyt Skum – Jørn Idar Kvig

————————————————————–

In plain English

Recently I spent a whole week in Copenhagen, a week filled with a lot of good beer memories. Here is some of my experiences, in the city which is one of the best in Europe to enjoy craft beer from around the world. There was no set plans other than me wandering around beer sites, blogs, newspapers and Google to find good places. Luckily there where a few locals in my Diploma Craft Brewer class, so I could also visit a few places outside my regular beer radar.

Soooooo tasty!

Soooooo tasty!


Den Tatoverede Enke
This is one of  my regulars, a place I always try to visit when I`m in town. As one of the best beer- and foodrestaurants in Scandinavia, this is a temple of flavour combinations. In the first floor you`ll find the bar, where you can get served belgian beers and simple, welltasting dishes. Up the stairs we go to the brasserie, where the meny is limited but very thought throu. On the beerside belgian is again in focus, while the kitchen is offering a meny dominated by local ingredients. The summermenu was ready, and especially the dessert with marinated (and fermented!) danish strawberries served with Lindemans Geuze was a highlight. Unfortunately the service was way below average, fortunately the chefs where way over so the dishes lived up to my expectations.
Pegasus – Beer and Winebar
This was a new place in my book, thanks to my co-student from Bryggeri Skovlyst. This is a small and cozy place with 12 beers on tap, and several of them where from the local brewery Skands. The selection is dominated by balanced beers, so do not expect Triple IPA`s on draft here. One of my favorite things about small places like this, is the knowledge the bartenders often has. This also counts for this place, and when I asked about the beer in my glass I got the story. I had Skands Egtvedpigens Bryg, which is inspired by the first documented beer in Scandinavia. This is a beer i brewed with wheat, cranberries, honey and bayberry. As with every beer from this brewer it is well balanced, tasty and easy drinking.
Kihoskh
Hold on to your money!

Hold on to your money!


If you want to buy your daily bread and butter, Kihoskh have to be the ultimate place if you also love beer. This store have open until 01.00, and offer in addition to your everyday groceries one of the greatest craft beer selection anywhere in Denmark. You will find a great selection of chilled beers, including some exlusives like Beer Here Kihoskh Pale Ale or Mikkellers Kihoskh Saison Sally. But where most of the money gets legs to stand on, is in the basement. Here you will find aged imperial stouts, tasty sours and even more Norwegian beers than I have seen in some times in Denmark. Hold on to your wallet, this is a place where money flies fast.
Byens Kro
Once again a brand new place for me recommended by one of my fellow students, Byens Kro. This is a historic building, and the first cafè opened in this building as early as in 1783. This is a small pub, so small that it is allowed to smoke inside. For some a pluss and for some a minus, but no matter what that does not hide the fact that there is a good selection of craft beer to be found here. With 10+ beers on draft there should be no problem for anyone to find a new favorite in this artsy place, and I myself ended up with an IPA from Ugly Duck. This was a fresh and floral with hints of kumquat and pine needle, not a toprated beer but a tasty and well-made brew.
Fermentoren Copenhagen
This is one of my favourite places for great beer in Copenhagen, with a great selection and good people. This place have strong connections to the best breweries in Denmark, and from my understanding also a connection with the contract brewery Flying Couch. At this place you will find beer geeks and brewers, and despite most might claim that Mikkeller Bar is the best in town, I much rather prefer this place. It is more quiet, less hipsterish and a broader selection of beers and breweries. I found a bottle of Rodenbach Caractère Rouge in the menu, an exclusive sourbeer with cherries, raspberries and cranberries and only 900 bottles produced every year. A lovely complex fruityness mixed wit a nice acidity makes it a favorite, and with this places moderate pricing this is the kind of purchases you can do even on a Monday.
Jacobsen 
My visit to Jacobsen was during my Diploma Craft Brewer education, and included a special tour to the brewery cellar. The visit was a nice and interesting one, and is one of the most visited beerplaces in Copenhagen. This brewery is an open one, with a beautiful copperplated brewhouse, directly view to the brewery basement and of course the freshest Jacobsen on draft. Here you can also find some rare samples of Jacobsen, and absolutly something for everyone.
Nose 2 Tail Madbodega
Nose 2 TailThis was a visit done by impulse, and not necessary a beerplace. Located in Kødbyen surrounded by many trendy places, and in some months the new beergeek place will be located here, a collaboration between flying brewer Mikkeller and the american brewery Three Floyd. Back at Nose 2 Tail you will find a small but tasty beer meny, where you can find their own ”house beer” Nose2Ale brewed by Bryggeriet Skands. This was a dark ale with a balanced body dominated by roasted malt and nuts. Perfect for the nordic food served at the place, with ingredients supplied by the surrounding neighbors. Like mentioned a simple menu: Fish of the day, Meat of the day and Intestines of the day. No hokus pokus, just great ingredients treated in a respectful and honest way. All to a very nice price, in the old basement of a liver patey factory.
Nørrebro Bryghus
As one of the most profiled beerplaces in Copenhagen, Nørrebro Bryghus is a natural stop for beer enthusiasts visiting the city. This is one of the most profiled breweries in the country, serving good pubfood with their own craft beers. The times I have been visiting the food have been tasteful but not great, but his time I was here for the beer. and in my glass I had a low alcohol hopbomb. This had a great citrusy- and tropical fruityness, which made us all forget the heavy rain outside for just a moment.
Pegasus CopenhagenBryggeriet Apollo
Located in the middle of Copenhagen directly by the entrance of Tivoli, you will find the oldest microbrewery in Denmark; Bryggeriet Apollo. This is a part of a bigger gastro brewery chain, specialized in beer and beef. The food here is good put pricy as it is in the tourist area, but it is to be expected from this part of the city. Sampled this time was a lemongrass ale, which unfortunatly lacked freshness and body and therefor felt heavy and one-dimentional. A historic place for beer in Denmark, but not a place worth spending a lot of time at.
Lord Nelson
2014-06-05 22.10.13In Lord Nelson you will find good danish micro brews, peculiar music and rough interior. On draft you will at all times find beers from some of the most profiled danish craft breweries, and the selection is great for hoplovers. This time the selection was IPA, Double IPA and other hopbombs, paired with some dark metal. For some reason I felt like a good cider, and ended up with one produced by/for Lord Nelson (the bartender could not give me a clear answer on the matter.) This was a great tasting, english farmhouse inspired cider, with good fruityness and a slight acidic feel.
Charlies Bar
Yet another favourite of mine, the british pub Charlies. Here you will find great british ales, cask ales and a very british feeling. I sat down by the bar while I was waiting for my turn, and could feel that some of the british lads where looking straight at me. I was quickly told to leave the chair, and it turned out to be the seat of one of the regulars. Authentic British anyone? I went for one of the cask ales they had, as this is one of the best places for this outside of the UK. Despite me previous insult the locals recommended Armada from Harveys, a great choice.
BrewPub Copenhagen
This is one of the most central brewpubs in Denmark, located only 600 meters from the central station. Despite light rain we had a go at the cozy backyard. This is a small brewpub, with a 800 liters brewhouse. I really enjoy their Cole Porter, unfortunatly sold out this afternoon. So I felt that Jackie K with Citra was the right choice this day, a great ending for a great week in the name of beer.
No matter what you like of tastes and wishes, Copenhagen is one of the best places to do a beer pilgrimage.  This is just a few of many, many good beer places in the city, and this list could be much longer. The nerds would argue that Mikkeller Bar is one of the best in town, and what about the new Taphouse with more than 60 beers on draft? Barley Wine is a great little beerstore, and there is even more breweries to visit in Copenhagen, like Amager Bryghus. I highly recommend Copenhagen for all beer lovers, a place that really will quench your thirst.
Big Foam – Joern Idar