Øl og ost er ikke bare enkelt, men også fantastisk godt. Blåmuggosten Roquefort er fantastisk godt, og den blir enda bedre med en Rochefort 10 Trappist i glasset!

Blåmuggost er smakfulle, ja til tider smaksintense. De varierer i alt fra harde til kremete, fra søtlige til salte. Og de krever sitt øl, uten tvil. Jeg foretrekker personlig å matche denne typen mat med noe litt søtligere, med god fylde. Dette gjør at man balanserer de to smaksopplevelsene, og skaper harmoni. Noen foretrekker å bruke bittrere og søtere øl, som f.eks IPA eller American Amber. Jeg personlig liker ikke den typen kombinasjon, da slike øl ofte har for mye aroma av f.eks blomster og bitterhet.
Dette trenger du:

  • 100 gr Rouqefort – pass på at den er romtemperert, da får du frem mer smak
  • 1 flaske Rochefort 10 – denne er også best temperert, rundt 12-15 grader
  • Kjeks til ost – Sætre havrekjeks eller andre gode, men usalte kjekstyper
  • Appelsinmarmeladeenten en du lager selv, eller en høykvalitets kjøpt

Ølkokken
Det var det helt naturlig for meg å bruke et trappistøl til den meget delikate og smaksintense Roquefort, en av verdens mest kjente blåmuggoster. Det er en ost laget av sauemelk, og er et navn som geografisk beskyttet. Kun ost lagret i Combalou grottene ved Roquefort-sur-Soulzon får lov til å kalle seg Rouqefort, og er en hvit og fuktig smuldreost, med en nesten grønnlig muggfarge. Denne fargen kommer fra den spesielle bakteriafloraen man finner i gruvene.
Rochefort 10 er en av de mest kjente ølmerkene i verden, og kommer fra Brasserie de Rochefort i belgia. Dette er et trappistbryggeri, et bryggeri som er drevet av trappistmunker. Trappist er også et beskyttet navn, med sine regler som for eksempel sier at de ikke skal tjene penger utover det de selv trenger, det skal kun brygges innenfor veggene på et Trappist Bryggeri osv. Rochefort er et av de eldste, og også et av de beste i min mening. De brygger tre øl, 6, 8 og 10, som alle øker i alkohol og smaksintensitet med tallet. Derfor var det naturlig å kombinere smaksbomben Rochefort 10 med Roquefort.
Det er mye smak i alle komponentene med denne ølsnacksen, men sammen er det himmelsk. Osten har en sterk salt smak, med et preg av fjøs og høy i seg. Dette kombineres veldig bra med fruktigheten, og den nesten portvinspregede ølen. En liten touch av appelsinmarmelade setter prikken over i`en, med et lett sitruspreg. Da er det vel bare en ting å si: Velbekomme!
Høyt Skum – Ølkokken Jørn Idar