Danmark ligger forran de aller fleste land i Europa når det kommer til ølkreativitet og bryggerier. Men det ser ut til å brygge opp til en ølkrig i nabolandet vårt….
Jeg har en enorm respekt og ikke minst sjalu på den utviklingen Danmark har hatt de siste årene når det kommer til øl. Listen over bryggerier har for lengst passert 100, og det ser ikke ut til å stoppe helt med det første heller. Men alle kan ikke være forlikt, og det gjelder heller ikke i ølbransjen. Og skarpest ut er nok kultbryggeriet Mikkeller.
Ølfestival
I Danmark er det en samling ølentusiaster som går under navnet Danske Ølentusiaster, og teller i dag over 9000 medlemmer. De har i mange år arrangert Ølfestivalen i København, et av de største ølfestivalene i nord Europa. Men i år får de konkurranse fra Mikkeller, som for første gang skal arrangere Copenhagen Beer Festival. Og dette på nøyaktig de samme datoene som den vanlige festivalen i København.
Dette burde ikke ha kommet som noe sjokk på dem, og det er nok heller langt fra tilfeldig. For Ølfestivalen i København har vært arrangert i mai siden 2005 (Københavnske øldage). Med over 365 dager i dette året, så er det mer enn nok plass til to fantastiske festivaler. I stede har Mikkeller presset folk til å måtte gjøre et valg, i stede for å kunne nyte dette ved to forskjellige anledninger. Noe som er veldig synt for alle innvolverte.
Da er det selvfølgelig fasinerende at denne kommentaren kom ut fra bryggeriet i juli:

DØE’s festival er sjovt nok offentliggjort i dag og ligger samme weekend. DØE vil åbenbart ødelægge det for CBC
“Sitat fra Ratebeer

Mer info om dette kan du finne godt samlet på Beerticker.dk
Årets Ølnyhet
Nevnte Danske Ølentusiaster kårer også Årets Bryggeri og Årets Øl i Danmark, litt a la Norøl sin kåring her til lands. Hvert år kommer det opp hvem som er de rette nominerte, og i år har også flere bryggerier involvert seg i diskusjonen. Mest lydhør er nok Jeppe Jarnit-Bjergsø, som er mannen bak kontraktsbryggeriet Ewil Twin (han er broren til Mikkel som står bak Mikkeller). Diskusjonen er lang, og til tider veldig krass. Ubekreftede ryktet sier at det har måttet sensureres noen poster, da bla Amager, Mikkeller eller nevnte Ewil Twin ikke er nominert i noen av klassene.
Årsaken til dette kan være mange, men jeg tror nok Mikkel oppsummerte det

Yeah, we do export 90 percent, which is not normal. From the beginning, we made beers with an “international” focus, meaning we did not make beer aimed at a Danish audience at all. We make beer for more experienced beer drinkers, I guess, and there are not that many of those in Denmark.
“Sitat fra Good.is

Hva ville du ha sagt om et norsk bryggeri kalte de fleste øldrikkere i Norge for uerfarne? Om man gjør slike ting, så risikerer man å bli litt upopulær. Man kan lage verdens beste øl, men om ingen kjøper det er man like langt.
Mer info om dette kan du finne godt samlet på Beerticker.dk
Kontraktsbryggerier
Kontraktsbryggeri er når bryggerier blir leid inn for å brygge det ølet man ønsker. Man kan enten finn oppskriftene selv, eller få bryggeriene til å gjøre det om de tilbyr slikt. Dette er vanlig i dag, og man har sett at bla Ægir har måttet få ølet sitt kontraktsbrygget i Belgia for å dekke etterspørselen. Mange av de høyest ratede bryggeriene fra Danmark gjør dette, bla Beer Here, Mikkeller og Stronzo som ikke eier et bryggeri selv.
Man slipper da unna de risikoer og utgifter som man ville ha hatt ved å eie et bryggeri. Og dette er noe som flere bryggerieiere har reagert på, da man risikerer at dette kan kunstig presse ned prisene. Hvor mye billigere er det ikke for arbeidskraft og faste utgifter som strøm, vann etc i land i Øst-Europa enn her i Norden? Derfor kan nok mange eiere av lokalbryggerier føle at dette blir en falsk
Mikkeller har jo laget øl med noen av de beste bryggeriene i verden, bla Nøgne Ø, Three Floyd og Browerij de Molen, og er nok et av de mest suksessfulle kontraktsbryggeriene i dag. Men flere har sagt nei, og jeg vet bla at beskjeden de fikk fra kultbryggeriet Närke Kulturbryggeri i Sverige var: “Vi kan godt samarbeide, men da vil vi komme å brygge hos deg først”. Utviklingen blir spennende å følge de kommende årene. Se gjerne bort fra dette, da det er et utsagn fra en kilde jeg ikke vil navngi.
 En turbulent tid i møte
Jeg skal ikke si det med sikkerhet, men jeg tror nok ølmarkedet i Danmark vil bli litt oppskaket den kommende tiden. Ikke for hvermansen (eller Jensen) som fortsatt drikker 92 % industriøl, men for de som er virkelig ølopptatte. For de er mange, og de er engasjerte. Om og når vi eventuelt kommer til dette punktet i Norge er vanskelig å spå, men jeg gleder meg til veien dit. Jeg gleder meg ikke så mye til å komme opp i lignende situasjoner..