Jeg kan lett innrømme at jeg er glad i søtsaker. Og at jeg er glad i øl, det er ikke vanskelig å se. Så hvorfor ikke kombinere de to ved å lage en klassisk italiensk dessert med øl, nemlig tiramisu med bokkøl.
Jeg har tidligere testet klassikeren bokkøl og bløtkake, og bokkøl er uten tvil en ølstil som er perfekt til desserter. Tiramisu er en enkel dessert, som involverer mye pisking. Utover det er det “piece of cake” bokstavelig talt. Derfor bestemte jeg meg for å lage en aldri så liten tiramisu til fruen, vel, ihvertfall som en unnskyldning. Den originale oppskriften på tiramisu inneholder både fløte, savoiardikjeks,  sjokolade, kaffe, brandy og marsala. Jeg har byttet det hele ut med bokkøl, sukkerbunn og frisk frukt.
Beeramisu

Oppskriften gir nok dessert til ca 6 personer, kanskje 4 om man er litt sulten…
3 stk egg
2 dl sukker
200 gr mascarpone
1 dl creme fraishe
0,5 dl bokkøl – Ringnes Julebokk i dette tilfelle
1 dl frisk frukt – i mitt tilfelle bringebær
Sukkerbrød – savoiardikjeks/ladyfingers kan også brukes
Skill eggene, og pass på å ikke få eggeplommen i hviten. Tilsett sukker til eggeplommen og pisk den til den lys i fargen, og sukkerkornene ikke er å kjenne. Tilsett så creme fraishen og mascarponen  , og pisk i ca 5 minutter til blandingen er glatt, lys og luftig. Grunnen til at jeg bruker fløte framfor creme fraishe, er rett og slett for å få mer syre i desserten. Det er tungt nok med kremost, egg og sukker, og derfor dropper jeg fløten.
Ta så eggehviten i en helt ren bolle, og pisk denne stiv. Denne vendes så inn i eggeplomme smeten med en slikkepott, slik at den bevarer luftigheten sin. Samtidig dynkes sukkerbrødet i bokkøl, slik at den blir god og fuktig. Ikke som en bløt svamp, men med en god fuktighet.
Legg så smeten og sukkerbrødet lagvis, minimum 2 lag gjør det deilig å spise. Kakao/sjokolade brukes vanligvis for å dekorere tiramisuen med, men jeg foretrekker frisk frukt for å få litt syrlighet og friskhet i desserten.

Litt førjulskos å kose seg med, det skal bare litt pisking til. Nomnomnom!
Høyt Skum – Jørn Idar