Jeg har alltid vært en lat kokk, men jeg elsker smaksfull mat. Shepherds Pie med øl er perfekt for meg: Det er enkelt, det stappet med smak og det som tar lengst tid er å vaske opp etterpå!
Jeg elsker mat som smaker mer komplisert enn det faktisk er, og ofte av råvarer som ikke får den oppmerksomheten den fortjener (les: ikke fileter). Ikke bare er det økonomisk, men de er også fullspekket med smak. Til hverdags lager jeg denne retten slik som oppskriften sier, med kjøttdeig av svin, kylling, okse eller lam. Om man har bedre tid er det helt supert å la gryten stå å småputre i noen timer, med f.eks ubeinet lammebog, svinenakke eller oksehale. Denne irske retten er ofte servert på engelske puber, og er super mat til og med øl.Raw materials for the pie

Til 4 personer
Potetmos
500 gr potet
400 gr rotgrønnsaker som gulrot, kålrot, pastinakk etc
1 eggeplomme
1 ss smør
Melk evt fløte
salt og pepper
Kjøttstuing
500 gr kjøtt som f.eks kjøttdeig av svinm utbeinet lammebog eller lignende
1/2 løk grovkuttet
2 fedd hvitløk finhakket
2 gulrøtter grovhakket
150 gr rotgrønnsaker som f.eks kålrot, sellerirot etc
150 gr tomat grovhakket
1 liten boks tomatpurè
1 dl porter over 6 % eller 2 dl under 6 %
2 dl vann
urter som rosmarin, timian eller lignende
Salt og pepper
Man begynner med potetmosen, der man koker poteten og rotgrønnsakene i lettsaltet vann til de er møre. Sil av vannet og tilsett smøret og 1/2 dl væske. Knus deretter grønnsakene, og fortsett å tilsette melk/fløte til mosen er løs og smidig. Tilsett så salt, pepper og eggeplomme.
Så til stuingen. Man starter med å brune kjøttet i en nøytral olje. Om man steker kjøttdeig stekes denne helt ferdig i stekepanne.
Løken, rotgrønnsakene og gulrøtter stekes raskt i en kjele med høye kanter, før man tilsetter tomatpurèen som stekes i 1 minutt. Dette er med på å fjerne den bittre smaken man har i purèen. Deretter tilsetter man tomaten, ølet og vannet, og lar dette koke i 10 minutter om man har brukt kjøttdeig. Om man bruker annet kjøtt må dette kokes til det er mørt (smaksprøving er essensielt).
Husk – om man koker stuingen lenge, vil man konsentrere bitterheten i ølet selv om det er øl man ikke opplever som bittre i utgangspunktet. Jeg anbefaler derfor at om man ikke koker ølet lengre enn 10 minutter, uavhengig av hvor lenge gryten må koke for å mørne kjøttet.
Man tar så stuingen i bunnen av en ildfast form, pass på å spre det jevnt utover formen. Ta så potetmosen å spre også denne jevnt oppå stuingen, noe som er viktig for oppvarmingen.
“Paien” settes så i en forvarmet ovn på 200 grader, i ca 10 minutter eller til potetmosen har fått en mørk gyllen stekeskorpe.
Topp paien med litt nykvernet pepper, maldonsalt og urter og nyt!

shepherds pierDrikkeforslag
Jeg er veldig fan av å nyte samme øl som man putter i maten, og det kan fungere om man har en forholdsvis tørr, godt balansert porter. Imperial Porteren jeg hadde i var litt for søtlig til å matche godt. Ellers kan en velhumlet amerikan pale ale være forfriskende tilbehør i glasset.
Høyt Skum – Jørn Idar