Her får du en enkel, deilig oppskrift på ølis uten å trenge en ismaskin. Hva mer trenger du for å komme i sommerstemmning?
Semifreddo er en frossen dessert fra Italia, som er så enkelt å lage at du ikke vil tro det. Og øl er med på å gjøre det enda bedre!

Semifreddo med stout / ølsirupØl i mat fra ølkokken

  • 4 egg
  • 3 ss sukker
  • 3 dl fløte
  • krokan
  • ølsirup
  • fersk frukt

Du kan egentlig smakssette semifreddo med det du vil, men krokan og ølsirup er virkelig en vinnende kombinasjon. Oppskriften på ølsirup finner du her, og krokan kan kjøpes ferdig eller lages selv:
Krokan
Krokan lages ved å smelte sukker til det er tykt og karamellisert, før du tilsetter hasselnøtter. Ta dette på et bakepapir og la det avkjøle seg. Brekk så dette opp i biter, før det kjøres i en blender. Pass bare på å ikke kjør det for fint, men at det er litt chunky.
Semifreddo
Separer eggehviten og eggeplommen. Ta eggeplommene og sukkeret i en kjøkkenmaskin, og pisk til det er hvit. Ha så i fløten og pisk det hele stivt.
Ta så eggehvitene og litt salt i en bolle, og pisk også dette stivt. Saltet er med på løse opp den hvite strengen, og gjøre eggehvitene raskere stiv.
Vend så forsiktig eggehvitene inn i eggeplommefløten, slik at du får en god, fluffy miks. Vend så inn det meste av krokanen, samt ølsirup til du får ønsket smak og søthet.
Så kan du gjøre en av to ting:

  • Sette smeten i kjøleskapet, for så å ha i posjonsformer som f.eks coctailglass, kokottform eller små Norgesglass. Disse settes så i fryseren i 30-45 minutter til de er halvfrosne
  • Sett hele smeten i fryseren, og ta ut 30 minutter før servering. Ta så å lag iskuler, før du anretter.

Anrettning
Dette gjøres veldig enkelt, om du har isen i form legger du på litt krokan og frisk frukt.
Om det er iskuler legger du litt frukt rundt om på tallerkenen, noen dråper ølsirup og topper det med litt mynte og krokan.

Jeg håper du liker oppskriften, og kom gjerne med dine tips til hva øl kan brukes til i desserter!
Høyt Skum – Jørn Idar