Sterkt innspirert av mitt besøk på Cafè Christiania bestemte jeg meg for å lage en oppskrift på portermajones. Som om ikke det er nok, lærer du deg å lage ekte hjemmelaget majones på to minutter.
Det var høy klasse av fish and chipsen jeg fikk servert av de gode kokker på Cafè Christiania, og det som sto seg aller mest ut var deres portermajones. Med en rik tekstur og et ørlite hint av maltbitterhet og sjokolade var den rett og slett deilig. Så her prøver jeg å gjennskape den herlige majonesen.

Portermajones
Det er veldig viktig at alle råvarene holder samme temperatur, helst romtemperert. Dette gjør at sjansen for at majonesen skiller seg reduseres

  • 1 eggeplomme
  • 1 ss vann
  • 1 ts hvitvinseddik
  • 1 ts sennep
  • 1 ts porter
  • Salt & pepper
  • 1 dl nøytra olje (raps eller solsikke fungerer utmerket)

Det er 2 måter man kan gjøre dette:
Tradisjonell – Blant alt sammen med unntak av oljen. Pisk så litt og litt olje i en tynn stråle, om det begynner å skille seg kan du prøve å redde det med å piske den skillte majonesen inn i en ny eggeplomme.
2-minutters metoden – Dette er den enkleste og raskeste metoden jeg vet om, som jeg lærte av en gammel kjøkkensjef i Ålesund. Hel alle ingrediensene med unntak av oljen i et høyt, smalt glass med akkurat nok plass til en stavmikser i. Miks dem så sammen før du heller oljen forsiktig langs kanten og ned i glasset. Kjør så stavmikseren noe som vil sørge for at oljen blander seg inn litt etter litt og skape emulsjonen. Vips 1 minutt senere har du ferdig majones.

Selvfølgelig kan du variere smakene med annet porter, men det er nå en gang det deiligste! Om du vil kan du prøve det med hvitløk, trøffelolje, karri, pepper etc, men når det nå en gang fungerer så innmari bra med porter hvorfor prøve noe annet? 😉
Serverte forøvrig denne sammens med en hamburger inspirert av min kyllingburger IPA, bare med kjøttdeig og porter. Det kan godt anbefales!
Høyt Skum – Jørn Idar