Julen nærmer seg med stormskritt, og julekaker er en av mine favoritt ting med denne høytiden. Ølkokken presenterer derfor peppernøtter med maltekstrakt og juleøl. Nomnomnom!
Høyt Skum kommer ikke til å bli veldig julete i år, tvert i mot. Den eneste juleøltestene posten er forrige ukes LIVE smaking med Kjempetorsken og Ølkelneren. Men juleøl i mat, nå det er en annen sak. Peppernøtter er enkelt, godt og deilig! Her er oppskriften du trenger.

Oppskriften tilsvarer ca 500 nøtter. Det høres mye ut, men er egentlig ikke det.
250gr sukkerAlittle bit of this
125 gr temperert smør
1 dl pisket fløte
0,5 dl juleøl (i mitt tilfelle Nøgne Ø Underlig Jul
65 gr lys sirup
65 gr maltekstrakt
15 gr bakepulver
5 gr kvernet ingefær
5 gr kanel
5 gr kardemomme
2 gr nykvernet pepper
5 gr kardemomme
8 gr kakaopulver
ca 0,5 kg hvetemel.
Dag 1:
Kjør smør og sukker sammen i en kjøkkenmaskin til den er lett og luftig, tilsett derretter fløten. Når denne smeten er homogen, tilsettes de andre ingrediensene med unntak av melet.
Tilsett så litt og litt mel, til deigen er så fast at den slipper bordflaten. Pass på at den ikke er for fast. Sett så deigen i kjøleskapet, helst over natten.
Dag 2:
Ta ut deigen i tynne, små pølser. Disse skjæres så ut i små stykker som igjen trilles ut til kuler. Disse legges på et stekebrett med bakepapir.
Forvarm en ovn på 180 grader, og stek peppernøttene i 12-15 minutter til de er lysebrune. Dette varierer veldig fra ovn til ovn, så pass på at de ikke blir for mørke da kan de bli bittre.
Pass på at de har godt med plass, de hever til dobbel størrelse.

Håper det faller i smak, og pass på å ikke spise opp alle før jul.
Høyt Skum – Jørn Idar

Pepper nuts