Denne helgen har jeg vært på kjente hjemtrakter, nemlig i Brønnøysund. Det er her «alt startet», jeg tok min kokkeutdannelse her, hadde mine første jobber som kokk og det er her min interesse for drikke startet. Derfor var det spesielt morsomt å komme tilbake til en by i endring, der det ser ut til å komme aldri så liten ølkultur. Og det er noen som drar i hardere enn andre, noen ildsjeler som har blitt «bitt av basillen».

2015-07-17 17.05.30

Fra bokbadet, med en deilig Four Bies fra Mosjøen Mikrobryggeri

Helgen hadde faktisk ikke blitt noe av, om det ikke hadde vært for en meget bokinteressert gjeng kalt Halvsøstrene. De har hatt bokbad i Brønnøysund de siste 10 årene, og da en lokalt forankret forfatter ga ut bok i 2014 så de interesse for å kunne gjøre et bok bad. At det ble et ølbokabad var nok bare en ekstra bonus vil jeg tro… Bokbadet ble avholdt på fredag, i den lokale Librisen. Her har jeg kjøpt mang en kokebok, så det var kjente lokaler man gikk til. Journalist Hege Sæthre Lind sto for bading, og vi fikk en god dialog mens vi gikk gjennom ølets historie, veien fra hjemtraktene til den store verden i ølets tegn. Mens Lokalmatbutikken leverte noen meget velsmakende lokalbryggede øl fra blandt annet Mosjøen Mikrobryggeri og Bådin, mens Kokkenes Mesterlaug Sør-Helgeland stilte med meget god øltilpasset tapas. Hva sier du til fenalår kokt i øl med blåbær- og einebær sirup? Eller laks marinert i øl og røkt chili. Nomnomnom er alt jeg har å si. Litt over 40 nyskjerrige ølgærningertok turen, latteren satt løst til mine dårlige vitser og stemmnigen var god. En god kveld i ølets tegn.

Noe av utvalget av lokaløl på Lokal Puben i Brønnøysund

Noe av utvalget av lokaløl på Lokal Puben i Brønnøysund

Lokalmatbutikken har eksistert i over 5 år, og har kun lokalprodusert øl fra Trøndelag og nordover. Ellers kan man finne alt fra reinsdyrspølser og elgkarbonader, til sjokolade og tørrfisk i sortimentet. Her kan man lett få en kulinarisk opplevelse. For bare fire uker sider åpnet også innehaver Johnny William Lorentzen Lokal Puben, der det selvfølgelig bare serveres øl fra små, lokale bryggerier. To øl på fat har han også i form av Lofotpils Blonde Ale og Lofotpils Pilsner, og puben ser ut til å bli et lite fyrtårn av kvalitetsøl i regionen. Kvalitet foran kvantitet, gode diskusjoner og bra stemning er noe man kan forvente å finne. Jeg holdt et lite foredrag der på lørdag, der vi gikk gjennom ølets fire ingredienser, og fikk smake noen eksempler på hva de faktisk har å si for det ferdige produkt. Det var god stemning, bra varefaglig fordypning og gode spørsmål gjennom hele kvelden for de fremmøtte, og det er ikke tvil om at det har blitt sådd et par gode ølfrø denne kvelden. Med entusiasmen som er å finne hos Johnny og resten av gjengen på Lokal Puben kan tørste ølgærninger få tilfredsstilt sin trang, og med det som ser ut til å være et gryende hjemmebryggermiljø gleder jeg meg til å komme tilbake til hjemtraktene igjen ganske snart!

Høyt Skum – Jørn Idar

2015-07-16 18.38.37