Første gang jeg var med å lage ølbrød når jeg lagde Øl og matboka for mange år siden, og siden har det blitt et fast følge fra tid til annen. Så tenkte jeg kan like godt dele min oppskrift, som gir et stort brød fylt med masse smaker!

  • 33cl alkoholfri mørk øl
  • 1/2 tørrgjær
  • 1 ss salt
  • 1 ss maltose (kan sløyfes)
  • 100 gr grovmalt hvetemel
  • ca 350 gr siktet hvetemel

Start med å blande tørrgjær, salt, maltose og øl i en kjøkkenmaskin til du har en jevn væske uten klumper, og tilsett grovmalt hvetemel og nesten alt av det siktede hvetemelet. La det eltes sammen og tilsett evt litt ekstra hvetemel til en konsistens som ikke er sticky men heller ikke for tørr. 

La det heve i 1 time under et klede, og så tar du det ut og elter det med hendene i 4-5 minutter og form til et rundt brød. Ha litt mel på toppen av deigen, og la det igjen heve i 1 time. Varm opp ovnen på 220 grader. Skjær et fint lite mønster i brødet, og sett midt i ovnen. Kast i ca 1dl vann i bunnen av ovnen, luk igjen døren og stek i 15 minutter. Senk varmen til 180 grader og stek videre i 30 minutter. Ta brødet ut av ovnen og la det kjøles av på en rist. 

Server fersk med smør til suppe, blåskjell eller med et godt pålegg.