Mens øl blir mer og mer populært, så ønsker også folk å lære mer. Og det finnes noen utdannelser innenfor øl som er verdt å få med seg.
Jeg har ingen direkte formel utdannelse innen øl. Jeg har noe fra min tid i Vinmonopolet, og også litt fra WSET utdanningen, men ingen av disse har tatt for seg dybden i øl. Det finnes foreløbig ikke så mange alternativer her til lands, men internationalt er det flere utdannelser man kan ta. Her er noen alternativer innelands og utenlands
Diplomkurs på Øl
Dette er foreløbig det eneste ordentlige utdannelsen man kan foreløbig kan ta i Norge. Det er Amund Polden Arnesen i samarbeid med Norsk Vinfagskole som har laget denne Masterclassen. Det er en samling videoer og artikkler som er skrevet og filmet med og av Norges eneste Øl sommelier. Kursene settes etter planen i gang til høsten, og da jeg kjenner Amund og den kunnskapen han sitter på er dette et kurs som nok kan lære selv den garveste ølentusiast noe nytt. Det ryktes også om en større utdannelse innen øl på Norsk Vinfagskole, men hva og når er enda ikke offentliggjort. Mer om Amund kan sees her
Øldommer utdannelse
De fleste hjemmebryggere vet nok dette, men hvermannsen vet nok ikke at det i Norge er flere utkursede øldommere. Dette skjer gjennom Norbrygg, Norsk Hjemmebryggerforening. Dette er en kursbasert utdannelse som tar for seg bedømming av øl, ølstiler, ølfeil m.m og øldommere har gleden av å delta under f.eks NM i Hjemmebrygging for å dømme noen av Norges beste hjemmebryggere. Husk at Nøgne Ø, Kinn, Ægir, Håndbryggeriet osv er alle startet av ivrige, tidligere hjemmebryggere.
Skandinavisk Bryggerihøyskole
Mange av de aktive bryggerne i Skandinavia har vært innom dørene i København, og en av Europas beste bryggeriutdannelser. Det avholdes kurs i f.eks proffesjonell brygging, bryggeri logistikk, ciderproduksjon og ølsmaker. De har utdannelser for de som virkelig mener ølbrygging seriøst, og som ser etter mulighetene til å jobbe i bryggeribransjen på heltid.
Beer Academy
Denne institusjonen holder til i England, og har en øl sommelier utdannelse. Dette er dog mer en akreditering og bekreftelse av kunnskap mer enn en direkte utdannelse, men de har også flere kurs de holder på bla. om hvordan man vurderer og dømmer øl.
Cicerone Certification Program
Cicerone programet ble startet i 2008, og er det nærmeste man kan finne en utdannelse innen øl som tilsvarer WSET og Master of Wine utdannelse. Det er veldig få i verden med denne utdannelsen, og dette er virkelig eliteserien når det kommer til ølkyndighet. Gjennomgående utdanning innen brygging, ølstiler, øl og mat, ølservering og lagring med mer er bare noe av det man blir opplært i under kurset.
Høyt Skum – Jørn Idar