Søndag 3. februar er det duket for Super Bowl 47 i New Orleans, når Baltimore Ravens og San Francisco 49ers braker sammen til årets store sports begivelse i USA. Faktisk ble Super Bowl 46 i fjor, tidenes mest sette tv-program i USA (151 millioner seere) og det ble sendt i 230 forskjellige land. Dette er et utrolig sosialt arrangement, og etter å ha bodd i USA kan man ikke gjøre annet enn å la seg sjarmere av denne “hyllesten” av amerikansk kultur. Man samles en stor gjeng (gjennomsnittlig 17 personer) og har en skikkelig fest med mye mat, øl og moro. Faktisk går salget av øl opp $17.9 millioner i uken der Super Bowl avholdes, og vi har sett på 2 øl fra hver av finalistenes hjemsteder som du kan nyte til kampen.

Super Bowl 47 beer
Baltimore Ravens
Til tross for at Baltimore Ravens bare har eksistert siden 1996, har de allerede vunnet Super Bowl og deltatt i 9 playoffs. Bare 6 år før de ble stiftet åpnet Flying Dog Brewery sin bryggeripub, som det første bryggeriet i Aspen på over 100 år. Allerede året etter vant deres pale ale “Doggie Style” prisen som “The Best Pale Ale in America”, under Great American Beer Festival. Fra dette gikk ryktene fort, og etter en pit-stop i Denver åpnet de i 2006 et produksjonsbryggeri med en kapasitet på 115,000HL i året. De har meget god distribusjon, og er pr i dag representert i 43. av 50. stater. I tillegg har de også mye eksport, men har opplevd noe kritikk de senere årene for å ha prioritert eksportmarkedet foran sitt lokalmarked.
In-Heat Wheat Hefeweizen er ølet du bør skaffe deg til finalen, om du er ekte “Raven”. Dette er brygget etter gamle tyske tradisjoner, med røtter i det nordlige tyskland. I tradisjonell stil skal man ha minimum 50% hvete i ølet, og uten noen andre tilsettinger enn malt, vann, humle og gjær. Dette har også Flying Dog gjort, og bruker maltet hvete, munich malt og tysk humle i form av Perle. Det som virkelig er med på å gjøre denne ølstilen unik er gjærstammen som brukes i, som gir øl med høy fruktighet, fenoler og krydder på både duft og smak. Man finner dufter av nellik og banan, samt en lett touch av sitrus. Den føles frisk i munnen, og med sine 4,7% er det akkurat det man trenger for å slukke tørsten til et arrangement der det koster $4 millioner for 30 sekunder reklame. Med andre ord litt mer enn det vanlige.
San Francisco 49ers
I “the Golden City” holder 49ers til, laget som har nest flest Super Bowl titler. For første gang treffes to trenerbrødre i Super Bowl, da 49ers trener Jim Harbaugh møter sin bror Jim. Det er ikke bare dette møtet som er historisk, men også Anchor Brewing Company som er et av USA`s eldste bryggerier. Historien til Anchor starter tilbake til “Gold Rush” tiden på 1940-tallet, som også er tidsperioden som har gitt navnet til 49ers. Anchor ble startet av Gottlieb Brekle, og har blitt bygd opp fra grunnen av 2 ganger etter å ha brent ned. I 1965 kjøpte hvitevarearvingen Frederick Louis Maytag III bryggeriet, og reddet det fra konkurs. Et unikt bryggeri fikk igjen livets rett.
Anchor Steam Beer er en ekte amerikansk ølstil, og er intet mindre enn et unikt øl. Gottliebs ønske var å lage øl slik i hans hjemland Tyskland. Dette viste seg å være veldig vanskelig grunnet den høye temperaturen i området, som gjorde undergjæring av øl meget vanskelig. Dette ble dog løst ved å gjære med høyere temperaturer enn vanlig, og man fikk et øl som hadde renheten og drikkbarheten til en lager med fruktigheten til en ale. Steam Beer var født! Dette er et øl som ikke slår deg i fjeset som quarterback, men koser seg inn i armkroken din. Ølet er elegant, balansert og behagelig, og er så måte et øl som er i sterk kontrast til det ekstraordinære og pompøse Super Bowl.
Ølsnacks til Super Bowl
Det er mye godt man kan konsumere til Super Bowl, og det er faktisk den dagen amerikanerne konsumerer nest mest mat. Pizza er uten tvil det den store vinneren, men om man vil prøve noe litt sunnere kan kanskje kyllingburger med IPA være et alternativ? Ellers er chips og potetgull i forskjellige former en sikker vinner, og kanskje en ostedip i god amerikansk stil være noe å prøve til? Uansett hva du velger å sette på ditt bord til Super Bowl, husk å lage sosial mat servert med god øl. Husk spesielt det siste.
Og om du tror det ikke er noen vits i å se Super Bowl, bør du tenke på sitatet fra den pensjonerte fotballstjernen Frank Gifford:

Pro football is like nuclear warfare.  There are no winners, only survivors.

Kampen ser du på Viasat 4, søndag 3. februar fra klokken 22.30