Stemmningsskaper RingnesGjesteskribent Sigrid Strætkvern
Stemningsskaper i Ringnes AS
Sigrid etablerte Ringnes Ølsenter i 2001, med konsepter som Ølskolen og Brewers Dinner. Hun har 25 års erfaring med øl i Ringnes, samt kompetanse fra Den Skandinaviske Bryggerhøjskolen i København. I 2009 utga hun kokeboken “Øl med kniv og gaffel” på Dinamo Forlag.
Øl til påske
Påskeøl har aldri fått samme fotfeste som sommerøl og juleøl. Det skyldes nok at det i den korte påskesesongen er utfordrende å skape god økonomi og effektiv distribusjon for både pol, kjøpmann og bryggeri. For vi er ikke mindre øltørste når vårsola dukker frem, men så snart påsken er over er det ikke stor omsetning av påskeøl, returen blir høy og moroa koster mer enn det smaker.
I 1934 ble det gjort et forsøk på å lansere et marsøl. Det var en lys, sterk pils, og fikk etter hvert havnet Påskebrygg. Men – å snakke om påskeøl møtte sterke reaksjoner fra religiøse grupperinger og resulterte i en navnekonkurranse i 1938. Blant alle de forslagene som kom inn til konkurransen, finner vi navn som tydelig illustrerer folkets glede over å nyte godt øl om våren. Blant forslagene finner vi blant annet:
Anti-slapp, Løvsprett, Ekstrasup, Vårklunk, Vårflaum, Ekornbrygg, Gledeståren, Vårklokk. Gjøkøl, Solsup. Lerken, Hulderbrygg, Solkraft, Brunette, Solglød, Solstråle, Den gyldne glans (!).
I 1939 kom så en navneendring og valget falt på Vårøl, men deretter kom krigen og satte en stopper for det meste av ølbrygging i Norge. Bryggeriene forsøkte å gjenoppta påskeøl i 1967 uten særlig hell, og de siste årene har det vært varierende innslag med egne påskeøl.
Uansett; øl skal vi ha til påske og samme hvor vi befinner oss har vi gjerne en fornemmelse av vår! Sola er endelig tilbake, det er tid for å kose seg. Og hvorfor smaker øl så godt etter en skitur og i solveggen på hytta? Mitt svar er; fordi vi fortjener det!  En kald øl etter skituren eller til båtpussen er leskende og forfriskende. Kullsyren i ølet gjør at det perler i munnen og føles behagelig, ølet får nærmest en nedstressende effekt. Det akkurat som om kroppen faller til ro og vi får igjen hvilepulsen. Øl tas raskt opp i blodet og vi kjenner den deilige varmen og sitringen i kroppen når de første slurkene forsvinner ut i kroppen og vi senker skuldrene. Mitt tips for øl til påske er å servere et øl som er riktig avkjølt, og som du opplever som leskende, og forfriskende. Da er det først og fremst ditt favorittøl som gjelder. Skal du på hytta er boksøl lett å bære og raskt å kjøle ned, blir du hjemme, er det enklere å håndtere flasker fra butikk eller polet.
Til påskelammet drikker jeg øl med god maltsødme, fylde og gjerne litt bitterhet som tar fettet i lammesteken, både brentbitterhet og humlebitterhet. Brown Ale, IPA, bayer og bokk står høyt i kurs sammen med lammet. Vær forsiktig med å bruke bitre øl i maten, de gjør seg bedre i glasset.
Hyttelam med grønnsaker
4 personer
2,5 kg lammelår i skiver eller bog delt i serveringsstykker
olje til steking
2 sellerirøtter i staver eller terninger
2 skrelte epler i staver eller terninger
4 gulrøtter i staver eller terninger
2 persillerøtter i staver eller terninger
1 løk, finskåret i strimler
2 ss tomatpuré
1 liten kvast timian
3 dl bayer eller bokkøl
2 dl vann eller eplejuice
1 kopp finhakket bladpersille
salt og pepper
Skrell og kutt alle grønnsakene. Ha olje i en stor stekepanne eller jerngryte. La det bli godt og varmt før du legger i serveringsstykkene av kjøttet. La de brunes godt ved middels til høy temperatur. Løft så ut kjøttet, tilsett de kuttede grønnsakene og la dette frese til det blir blankt. Tilsett tomatpuré og krydder, fres og rør rundt i ett minutt før du tilsetter øl og vann og legger kjøttet tilbake. Kok opp, og la det syde på svak varme i 2 timer. Smakes til med salt, pepper og finhakket persille.
Serveres med potetstappe og rørte tyttebær.