Øl kan brukes med mat på mange måter, og en av de vanligste måtene er å bruke øl for å “kutte gjennom” maten. Med ølets karbonering, alkohol og humledriv kan det være med å friske opp et måltid, uten at hovedmålet nødvendigvis er å matche hverandre 100%.
Denne artikkelen er en del av en serie om å kombinere øl med mat. 

På enkelte områder er det å finne øl som kutter gjennom maten lik det å finne kontraster i øl og mat, men tar det til det neste steget. Målet med å finne slik øl er å finne et øl som roer ned maten, frisker opp og lesker godt. Derfor vil slike smaksopplevelser gjerne inneholde ganske intens mat, slik som fete oster eller kraftig krydret mat som for eksempel indisk. Til dette velger man ofte lysere, lettere eller bitrere øl, som gjør at denne maten ikke blir totaltdominerende.
Har man for eksempel fetere, fritert mat, vil en forfriskende pilsner kutte gjennom fettet og kunne rense munnhulen godt. Et annet eksempel er sterkt krydret indisk mat, der bitterheten fra en IPA vil dempe sterkheten og intensiteten i maten. Fokuset blir med andre ord ikke så mye på de direkte smakene i ølet (med mindre de står i for sterk kontrast), men på hvordan det oppfører seg sammen med maten.
Noen tips for å velge øl som kan kutte matens intensitet:

  • Velg forfriskende øl til smaksintens mat, slik at den kutter gjennom intensiteten.
  • Man regner sjelden mørke øl som gode øl til å “kutte gjennom maten”, men heller humlebitre, syrlige eller leskende øl.