Noen av de mest tilfredsstillende og spennende kombinasjonene av øl og mat, er når man greier å få kontraster til å fungere sammen i harmoni. For av og til blir minus og minus pluss, og slik er det også når det kommer til øl og mat. Klarer man å kombinere dette, kan du forberede deg på en unik smaksopplevelse.
Denne artikkelen er en del av en serie om å kombinere øl med mat. 

Det å kombinere øl og mat som oppleves som kontraster, krever litt trening, prøving og feiling. Men resultatene blir ofte magiske, for ved å kombinere to forskjellige smaksbilder får man en helt ny, ofte brilliant smaksopplevelse. For i disse tilfellene er faktisk 1 + 1 = 3. Man får frem unike karakterer i både ølet og maten, på en måte som ikke kommer frem om det nytes for seg selv.
Man kan starte med smaksbilder man vet fungerer fra andre deler av den kulinariske verden, slik som f.eks søtlige kirsebærøl i kombinasjon med sjokoladekake. Når man kombinerer dette, får man smake som ligner sjokoladetrukkede bær. Eller om man kombinerer en fruktig wit med salt østers, ender man opp med en forfriskende og kombinasjon der ølet løfter frem smaken av østers.
Noen tips for å skape kontrast i øl- og matmatcher:

  • Bruk inspirasjon fra den kulinariske verden, og smaker som allerede kombineres god til tross for sine forskjeller.
  • Ha grunnsmakene med deg i planleggingen, og hvordan de kan kombineres på en spennende måte.

Ølkokken