Kanskje den viktigste pilaren når man skal kombinere øl med mat, er å søke etter komplimentet. Komplimenterende smaker i maten og i ølet skaper dybder og nye nyanser, og gir smaksrikdom som rett og slett er større enn hver enkelt hver for seg. Her er hvordan du gjør det.
Denne artikkelen er en del av en serie om å kombinere øl med mat. 

Øl og mat kompliment stout med beeramisu

Et godt kompliment – stout med beeramisu


Dette enkle punktet handler om å kombinere øl og mat som har samme type smaker og karakteristikker. Det første man tenker på er gjerne å finne smaker og aromaer som komplimenterer hverandre bra, ved å bidra med smaker som går godt sammen. Kaffe og sjokolade er mørke smaker, som begge går godt sammen. Urter og sitrus er lette smaker, som ofte kombineres sammen i både mat og øl. I noen tilfeller kan man også tenke direkte matcher på smaker, for å underbygge og skape kompleksitet i selve pairingen. Dette kan man f.eks gjøre ved å velge en kaffestout til en moccakaka, og på den måten få flere lag med kaffe i kombinasjon.
Når vi snakker om smaker og kompliment, så snakker vi om å matche ølet og maten på mer enn bare direkte smaker. Vi snakker også om intensitet, uttrykk og til og med munnfølelse. Har man et veldig tykt øl f.eks, vil det stå i sterk kontrast til lettere matretter f.eks. Dermed kan kombinasjonen virke forstyrrende og ubalansert, og dermed harmonerer de ikke selv om de har mange av de samme smakene.
Noen tips for å skape komplimenterende øl- og matmatcher:

  • Prøv å finne mat og øl som matcher hverandre i intensitet. Lette matretter med lettere øl, tyngre matretter med mer smakstunge øl.
  • Prøv å finne mat og øl som matcher hverandre i smaker. Noen gode eksempler på dette er f.eks saison med preg av urter og sitrus, sammen med helstekt landkylling med sitron og ferskt provencekrydder. Et annet kan være lett søtlig porter, i kombinasjon med en søt sjokoladekake.