Det går ikke å gjøre annet enn å si at 2015 er året for øl- og mat. De siste månedene har jeg hatt hodet dypt i den nye øl- og matboka, et snevert univers der jeg har vært forholdsvis alene etter matproduksjonen og bildetagningen. Nå er det siste innspurt på boken, og hodet begynner å komme opp fra bokskrivingen. Og jaggu er det ikke øl og mat over alt!
Elsker øl og matØl- og Matboka som kommer til høsten, og det ser ut til at det igjen blir en stor bok med mye fantastisk innhold. Jeg gleder meg veldig til å ha den ferdig, faktisk enda mer enn da Ølboka var klar til lansering. Nå er det redigering og design igjen på den nye boken, så er den klar. Men man trenger ikke å vente helt til høsten for å tenke øl og mat, spesielt ikke hvis man er hjemmebrygger. For det ser ut til at dette er tema for veldig mange bryggere om dagen.
Konkurranse-fortrinn
Under Publikumsfavoritt i år (en del av NM i Hjemmebrygging), var både først og andre plass i konkurransen om beste stand fokusert på kombinasjonen om øl- og mat. Det ble servert sous vide ribbe, hjemmelaget brød, chutney, ost og mer til de velsmakende hjemmebrygg. Jeg hadde dessverre ikke mulighet til å få smake på det, men ryktene sa at det var særdeles bra. Om det var inspirasjonen til Bryggerifestivalen i Trondheim vites ikke, men de arrangerer “Øl og Mat NM – et mesterskap for hjemmebryggere” denne sommeren. Konkurransen var like enkel som vanskelig, nemlig å brygge et øl som passet til en av to retter:

Del-finaler har blitt gjennomført over hele landet, med premier som brygging med med-arrangør Austmann Bryggeri eller en reise til Tyskland for å besøke et bryggeri. Arrangøren har til og med uttrykt at hele festivalen skal omhandle temaet øl og mat. Musikk til mine ører!
Øl + mat
Reinsdyrs carpaccio med ølI år har Bergen Ølfestival kommet tilbake som en del av Bergen Matfestival, og selvfølgelig er fokuset på å gjenforene disse to naturlige ektefellene: øl og mat. De har tatt utgangspunkt i pølse, en av de klassiske kombinasjonene i den gastronomiske verden. Jeg har enda til gode å brygge hjemme i år, men det spørs om det ikke blir en målrettet brygg om ikke lenge.
Og om man ikke er hjemmebrygger, men fortsatt interessert i spennende øl og matkombinasjoner, har Håndverkerstuene hatt utsolgte bryggeridueller gjennom hele Bryggeribråk. Meget velsmakende øl- og matkombinasjoner har blitt servert, der det er bryggerne selv som bestemmer ølene til. Det gir og har gitt noen veldig spennende kombinasjoner, og det er bare noen få innledende runder igjen før finalene nærmer seg.
2015 er året der ølet endelig skal finne sin fortjente plass på middagsbordet, og ikke bare på bardisken. 2015 = Øl & mat!
Høyt Skum – Ølkokken Jørn Idar