Det er høst, lammesesongen er her med alt det gode det innebærer. Som feks. fårikål Med en liten tvist så klart!
Jeg har jobbet en lammesesong som slakter på Gilde, og høsten er årets høydepunkt for oss matgærninger. Sopp, bær, vilt, lam osv. osv. Kan det bli bedre?
Så er om dagen bestemte vi oss for å lage fåtikål, bare noen dager etter at Fårikålens Dag var over. Selvfølgelig med en tvist. I dette tilfelle erstattet jeg vannet med et hveteøl fra Jolly Pumpkin, USA. Dette ølet er også ganske spesielt, da de bruker villgjær til å sette en syrlig smak på ølet. En herlig friskhet, balansert med et fint maltpreg gjorde den spennende med det fete lammet. Jeg skal lage en lignende runde til helgen, men vil bytte ut hveteølet med en IPA. Jeg tror at bitterheten vil bryte med fettet, og humlen vil gi mye aroma i både kjøtt og kål. Jeg gleder meg! Fram til da kan du lage en av de enkleste nasjonalrettene vi har, med øl!
Fårikål med hveteøl
- 1 1/2 kg lammekjøtt. Bruk ferdige fårikålpakker, eller få oppskjært lammebog, fremre sadel/nakke eller lignende
- 1 1/2 kg kål
- 3 dl øl (Lervig White Dog, Paulaner, Erdinger kan være gode valg)
- 15 hele pepperkorn
- 3 ss hvetemel
Grovkutt kålhodet. Legg lagvis kål, lam, pepperkorn og 1/2 ss hvetemel i en stor kjele. Hel over med øl, ta en slurk selv (for kvalitetssjekking). Legg på lokk, sett på svak varme og la det stå å godgjøre seg i ca. 1 1/2 timer. Det er helt ferdig når kjøttet faller fra beinet.
Server med et godt øl, gjerne det du hadde i gryten. Et godt glass akevitt er også deilig sammens med denne type mat, men viktigst av alt: Godt selskap og nok fårikål!>
Jeg skal lage fårikål i dag, og lam kokt i IPA høres jo fantastisk ut! Fikk du noen gang prøvd dette?
Eller… vil IPA kokt i et par timer føre til en ubehagelig bitterhet? Mindre humlete øl er kanskje lurere i mat som skal koke lenge?
Det er som du sier, ved å koke det lenge vil du få mye bitterhet igjen. Jeg anbefaler å bruke noe med mindre bitterhet som f.eks en hefeweizen til dette.
Det du dog kan gjøre er å tilsette IPA`en helt på slutten av kokingen, kanskje 5 minutter før servering. Da bevarer du mye av aromaene samt så hindrer du at bitterheten konsentreres.
Jeg skal lage fårikål i dag, og lam kokt i IPA høres jo fantastisk ut! Fikk du noen gang prøvd dette?
Eller… vil IPA kokt i et par timer føre til en ubehagelig bitterhet? Mindre humlete øl er kanskje lurere i mat som skal koke lenge?
Det er som du sier, ved å koke det lenge vil du få mye bitterhet igjen. Jeg anbefaler å bruke noe med mindre bitterhet som f.eks en hefeweizen til dette.
Det du dog kan gjøre er å tilsette IPA`en helt på slutten av kokingen, kanskje 5 minutter før servering. Da bevarer du mye av aromaene samt så hindrer du at bitterheten konsentreres.
Det stemmer at bitterheten fra øl intensiveres ved koking, men går faktisk tilbake igjen bare en koker lenge nok.
Dette må du nesten forklare, dette er noe jeg aldri har opplevd før?
Hvor har du dette fra?
Det stemmer at bitterheten fra øl intensiveres ved koking, men går faktisk tilbake igjen bare en koker lenge nok.
Dette må du nesten forklare, dette er noe jeg aldri har opplevd før?
Hvor har du dette fra?