For noen uker tilbake traff jeg Jeanette Lillås som sammens med Dag Jørgensen og Jon Gjerde  starter Voss Bryggeri, med mål om å være i full gang med bryggeriet iløpet av februar/mars neste år.

Det kommende Voss Bryggeri


Samboerne Jeanette og Dag kjøpte i 2011 et gammelt butikklokale i Voss, og flyttet fra Oslos mas og jag til
den lille bygda Voss i Hordaland. Her har de sammen med hjemmebryggeren Jon Gjerde bestemt seg for å starte et produksjonsbryggeri, med fokus på det som man bør ha fokus på: Kvalitet forran kvantitet.

Vi jobber nå på spreng for å klargjøre lokalene i første etasje og kjeller. Et 1000 liters produksjonsanlegg fra
“Metalcraft Fabrication” i Portland er forventet levert i januar. (Mens vi venter brygger vi på en 50 liters Speidel.)

Det som i mine øyne gjør dette til et veldig spennende prosjekt er det faktum at det er et produksjonsbryggeri, og ikke et gårdsbryggeri eller bryggeripub som man for tiden ser spretter opp overalt i landet. Jeanette jobbet med Vardøen gruppen tidligere, som inkluderer steder som Grünerløkka Brygghus og Nighthawk Dinner. Jon har drevet med hjemmebrygging i over 20 år mens Dag jobber med ROV (fjernstyrte undervannsenheter). Så det er en sammensatt liten gruppe med erfaringer i flere leire, og da relevante erfaringer ikke minst. I tillegg søker de etter en brygger for å assistere dem, så om du vet om noen eller er intressert selv er det bare å gi dem beskjed!

Jon, Jeanette og Dag på studiefordypning i Portland


Vi er inspirert av både lokale bryggetradisjoner og moderne bryggeteknikker. Å etablere et moderne mikrobryggeri med tilholdssted på et av de få plassene der den historiske bryggetradisjonen fremdeles blir holdt i hevd, er en oppgave vi tar på oss med stor ydmykhet.  Vi sammarbeider med lokale hjemmebryggere for å finne ut av hva som kjennetegner ølet fra Voss.
Vi gleder oss til å servere “vossabrygg” både på den tradisjonelle måten (uten kullsyre, lang koketid, einerlog) og en moderne tolkning (med kullsyre og mer humle). Det blir spennende å ta de gamle oppskriftene med inn i et moderne teknisk mikrobryggeri. I tillegg til “vossabrygg” vil vi også brygge moderne ølstiler, med vår helt egne twist. Drømmen er å kunne bruke lokaldyrka humle og malt. Til da får vi nøye oss med alt annet vi kan finne i naturen rundt oss. Feks einer.

Jeg ønsker dem lykke til i oppstartsfasen, og jeg ser fram til å få smake noen spennede brygg fra Voss i framtiden.
Høyt Skum – Jørn Idar