Det er en varm sensommerdag på Innlandet, og jeg sitter i bilen på vei 10 minutter nord for Hamar. For selv om jeg har øl i tankene, finnes det ikke tanker på Stor-Gaalaas Gård. Men det er allikevel ingen tvil om at det er øl som er i fokus når jeg ruller inn på gården, og til det som er opprinnelsen for malteriet Norsk Malt.

På gården står en blid og solbrun Arne Nicolai Bøhmer, som ønsker meg velkommen til gards. Gården ligger vakkert badet i augustsolen, med en vakker utsikt over jorder og skoger inn mot Hamar. Han driver som grisebonde, og har over 1000 griser i fjøset. Men det er ikke høykvalitets bacon jeg har kommet for denne dagen, det får vente til en annen gang. For jeg, og de fleste andre ølglade mennesker, er det nemlig kjelleren som teller.
For i kjelleren ligger det nemlig korn. Mye korn. For Arne driver nemlig også Norsk Malt, et av Norges få malterier. Malting i Norge har vært vanlig helt frem til 80-tallet, da det siste tilgjengelig malteriet i Norge ble lagt ned. Siden da har malt blitt importert fra land som Finland, England, Belgia og Tyskland. Men med et endret market her til lands og en større interesse for håndverksøl, har det også kommet nye muligheter for å igjen malte norsk korn til malt. Og de siste 5-7 årene har vi fått fem aktive malterier, som alle gjør tingene på sin egen måte.

«Det er ganske tungvindt dette» små-ler Arne, når han tar meg gjennom prosessen sin. Han bruker nemlig en gammel metode for malting kalt gulvmalting. Prosessen skjer ved at kornet høstes, og bløtlegges og får starte å spire på gulv. Og dette kornet må vendes flere ganger om dagen, opp til 5 tonn med korn av gangen. Så spas kornet i trillebærer, til den hjemmelagde tørken før det er klart for brygging. «Da vi startet var det ingen å snakke med og lære fra, vi måtte på en måte finne opp kruttet på nytt» sier Arne, mens han viser meg trommeltørken for spesialmalt. «Vi fant noe gammelt meieriutstyr, som vi mekket litt på. Det er kanskje ikke så pent, men det fungerer og gir veldig bra resultater.»
At det gir gode resultater er det ingen tvil om, og kvaliteten som generelt leveres fra norske malterier holder høy kvalitet. I slutten av 2020 fikk en sak rundt Norsk Malt mye oppmerksomhet i ølmiljøet, da Nøgne Ø annonserte at de hadde signert en avtale om levering av malt. Pressemeldingen sa at “Avtalen er den største rundt kjøp av norskmaltet korn som er gjort de siste 40 årene!”. Med introduksjonen av Nordic Noir bare laget med  norske ingredienser imponerte bryggeriet ølnerder over hele landet, der malt fra Arne var en essensiell del.
Arne slår meg mest som gründer mer enn en bonde. Men så er det jo mange fellestrekk mellom de to titlende: hardarbeidende, mulighetssøkende og innovative. Sikkert derfor Arne nå også er en del av Norges første gjærlaboratorium, slik kanskje han kan endre slagordet sitt fra “Det er ikke norsk øl uten norsk malt.” til “Det er ikke norsk øl uten norske ingredienser.”