Dagens Dagblad har sammens med bla. Ølakademiet og Det Norske Måltid kåret Norges 15 Beste øl. Her er det mye godt, mye variert og noe merkelige.
Jeg har jo tidligere skrevet om kåringen av Årets Øl 2011 som skal kåres av Det Norske Måltid på en stor galla i Stavanger nå i desember. Nå har finalistene blitt kåret, og under følger de 15 beste ølene.
Noe jeg stusset på i denne testen, er nok oppdelingen av ølkategorier. Her er det opp i 5 kategorier:
- Lys lager / Pils
- Hveteøl / Blonde
- Mørk lager / Bayerøl / Bokkøl
- Ale
- Porter / Stout
Dette synes jeg er merkelig, er kategorien Hveteøl / Blond og Porter / Stout. Dette fordi man ved å ta 6 av totalt 15 plasser til disse veldig spesifikke stilene, nødvendigvis vil gå glipp av en hel rekke øl. Man kan jo si at de får jo en sjanse til i Ale kategorien. Men da blir jo dette en veldig stor klasse.
Jeg tror man med fordel kunne ha delt det opp i Mørk Ale og Lys Ale, evt etter alkoholklasser. For når du ser på Ale kategorien, så er 2 av 3 IPA. Burde det heller ikke vært en egen IPA klasse da, da dette er en ølstil som flere håndverksbryggerier har fokus på? Hva med f.eks Norwegian Wood, hvor ville det havne henn? Hva med noen Black IPA? Jeg setter det på spissen for å poengtere..
Gledelige overraskelser
Når det er sagt, så er det mange godsaker her. Ægir Natt Imperial Porter er jo helt nydelig med sine 10 %, Dark Force er også helt klart en favoritt. Det er gledelig å se Lervig få 2 av 15 plasser, regner med at det blir populært i finalen på hjemmebane.
Ekstra gledelig, og overraskende er Brikebeinerpils fra Det Lille Bryggeri. Det Lille Bryggeri holder til i Rena i Østerdalen, og gjør alt mulig i tillegg til øl: Reiseliv, arrangementer, spesialetiketter, akevittkurs osv. De, sammens med Atna Øl, drar virkelig fram Hedemarken som et fylke med godt øl i etterhvert. Jeg, som den nordlendingen jeg er, gleder meg også over at Mack har fått 2 av plassen.
Fullstendig liste og bilder
Jeg vil bare beklage på forhånd den dårlige kvaliteten på bildene, men noen litt mer høyoppløselige bilder finner du her og her. Link til en evt nettsak vil komme så fort Dagbladet.no har lagt det ut.
Lys lager / Pils
- Birkebeinerpils 4,7 % – Fra Det Lille Bryggeri
- Gullmack 6,5 % – Fra Mack Ølbryggeri
- Ringnes Gold 6,5 % – Fra Ringnes Bryggeri
Hveteøl / Blonde
- Lervig White Dog 4,7 % – Fra Lervig Aktiebryggeri
- Ardenne Blond 7 % – Fra Haandbryggeriet
- Nøgne Ø Wit 4,5 % – Fra Nøgne Ø
Mørk lager / Bayerøl / Bokkøl
- Mack Bayer 4,5 % – Fra Macks Ølbryggeri
- Frydenlund Bayer 4,5% – Ringnes Bryggeri
- Borg Bokk 6,6 % – Hansa Borg Bryggerier
Ale
- Nøgne Ø Indian Pale Ale 7,5 % – Fra Nøgne Ø
- Lervig Lucky Jack 4,5 % – Fra Lervig Aktiebryggeri
- Ægir India Pale Ale 6,5 % – Fra Ægir Bryggeri
Porter / Stout
- Nøgne Ø Imperial Stout – Fra Nøgne Ø
- Dark Force – Fra Haandbryggeriet
- Ægir Natt Imperial Porter – Fra Ægir Bryggeri
Spennende liste! Kategoriene skal jeg ikke legge meg bort i, men noe vil jeg skrive om dine kommentarer til disse. Jeg har skrevet om det før i kommentarfeltene på diverse blogger, og jeg gjør det igjen her: Black IPA finnes egentlig ikke. Hør på oversettelsen til norsk: Svart, lyst indiaøl!
Det noe kaller en svart, lys indiaøl er ikke annet enn en stout!
Ser du brenner veldig for det, men jeg må si meg uenig om i det. Stout kan jo deles inn i flere grupper, og kanskje American Stout kunne ha gått for en Black IPA. Men alikevel, den har helt klart mer brent maltkarakter enn BIPA.
Men er også veldig enig i det du skriver, for det er jo et utrolig dårlig gramatisk navn på en stil. Mitt favorittnavn på denne stilen er foreløbig American Black Ale. Men fram til da, bruker jeg det mest almenne navnet, som er Black IPA.
Spennende liste! Kategoriene skal jeg ikke legge meg bort i, men noe vil jeg skrive om dine kommentarer til disse. Jeg har skrevet om det før i kommentarfeltene på diverse blogger, og jeg gjør det igjen her: Black IPA finnes egentlig ikke. Hør på oversettelsen til norsk: Svart, lyst indiaøl!
Det noe kaller en svart, lys indiaøl er ikke annet enn en stout!
Ser du brenner veldig for det, men jeg må si meg uenig om i det. Stout kan jo deles inn i flere grupper, og kanskje American Stout kunne ha gått for en Black IPA. Men alikevel, den har helt klart mer brent maltkarakter enn BIPA.
Men er også veldig enig i det du skriver, for det er jo et utrolig dårlig gramatisk navn på en stil. Mitt favorittnavn på denne stilen er foreløbig American Black Ale. Men fram til da, bruker jeg det mest almenne navnet, som er Black IPA.
Jeg vil ikke kalle det et allment navn. Det er et begrep som brukes av de som ikke vet bedre eller de som ønsker å bruke begrepet IPA for å selge ølet sitt.
Ronald Pattinson vet utrolig mye mer om øl enn det jeg gjør, og han har en historisk tilnærming rundt den såkalte svarte, lyse indiaølen. Disse to artiklene bør være obligatorisk lesning:
http://barclayperkins.blogspot.com/2009/11/black-ipa.html
http://barclayperkins.blogspot.com/2010/03/black-ipa.html
Og her er en artikkel som sier noe om Pattinsons status i ølmiljøet:
http://www.prettythingsbeertoday.com/wp/2011/shut-up-about-ron-pattinson/
Vet bedre og vet bedre fru Blom…..
I påvente av at BJCP skal gjøre seg opp en mening om dette er en egen stil eller ikke, har allerede Ratebeer listet den som Black IPA.
Ratebeer er vel det mest allmene blant oss ølnerder, vil du ikke si det?
Når det kommer til hr. Pattinson er nok hans kunnskap større enn både din og min kunnskap til sammen. Uten at det trenger å være en fasit. Ei heller Ratebeers kategorisering.
Men som sagt, i mangel på noe mer “offisielt” bruker jeg det navnet Ratebeer og det de fleste bryggeriene som bryggger denne stilen bruker: Black IPA.
Jeg vil ikke kalle det et allment navn. Det er et begrep som brukes av de som ikke vet bedre eller de som ønsker å bruke begrepet IPA for å selge ølet sitt.
Ronald Pattinson vet utrolig mye mer om øl enn det jeg gjør, og han har en historisk tilnærming rundt den såkalte svarte, lyse indiaølen. Disse to artiklene bør være obligatorisk lesning:
http://barclayperkins.blogspot.com/2009/11/black-ipa.html
http://barclayperkins.blogspot.com/2010/03/black-ipa.html
Og her er en artikkel som sier noe om Pattinsons status i ølmiljøet:
http://www.prettythingsbeertoday.com/wp/2011/shut-up-about-ron-pattinson/
Vet bedre og vet bedre fru Blom…..
I påvente av at BJCP skal gjøre seg opp en mening om dette er en egen stil eller ikke, har allerede Ratebeer listet den som Black IPA.
Ratebeer er vel det mest allmene blant oss ølnerder, vil du ikke si det?
Når det kommer til hr. Pattinson er nok hans kunnskap større enn både din og min kunnskap til sammen. Uten at det trenger å være en fasit. Ei heller Ratebeers kategorisering.
Men som sagt, i mangel på noe mer “offisielt” bruker jeg det navnet Ratebeer og det de fleste bryggeriene som bryggger denne stilen bruker: Black IPA.