Det har lenge vært rolig i grytene på Myra Bryggeri, faktisk så rolig at jeg aldri har brygget så lite som i 2014. Faktisk var det så rolig at kun 4 (!!) hjemmebrygginger, der halvparten av dem var juleøl og brygget i desember. Men hvordan har det seg at jeg gikk fra å brygge mer enn 30 brygg i 2012, til fire i fjor?

Fra dette års juleøl, en hvete ale med appelsinskall, korianderfrø, nellikspiker, kanel og stjerneanis.

Fra dette års juleøl, en hvete ale med appelsinskall, korianderfrø, nellikspiker, kanel og stjerneanis.


I midten av juni 2013 fikk jeg “smykket”, det “ultimate” i hjemmebrygging, nemlig en 50 liter Speidel. En alt i et hjemmebryggeri produsert i Tyskland, en elektronisk styrt tank som holder temperatur og tid til perfeksjon. Det tok hele syv måneder før jeg tok den i bruk, vekk fra min kjøleboks og krabbekoker. Et hjemmesnekkret hjemmebryggeri jeg hadde brygget mer enn 1000 liter øl med, utstyr som jeg hadde finjustert og som gjorde akkurat som jeg ønsket. Dette nye bryggeutstyret har jeg enda ikke blitt komfortabel med, og etter noen år med finpussing var dette veldig tungt. Lysten for å brygge falt bort, og slik ble det også med Speidelen, den ble satt bort. Men det var mer som gjorde at lysten var på et bunnivå.
Tiny space
Da jeg pakket opp mitt nye bryggeri i 2013, hadde vi en liten leilighet på 73 m2. Vel, i Oslo standard er ikke det lite, men om man skal brygge mye, så er det lite. Det jeg dog hadde var en kjellerbod på 15m2 der jeg sto fritt til å gjøre som jeg ønsket, og etter mange plasseffektiviseringer var det nok ingen tvil om at det var ølet som sto i fokus i denne boden. Så kom vinteren og vi flyttet til enda mer plass, hele 126 m2 over to etasjer. Men ingen bod. Ikke noe sted å gjemme meg, der hjemmebrygging kunne være hjemmebrygging, der man kunne slippe å bekymre seg over om man kom borti en potteplante eller ikke. Hjemmebryggingen var stuet bort i garasje og en knøttliten bod, det var ikke lenger noe Myra Bryggeri. Noe måtte gjøres!
Hjemme jobben
I 2012 laget vi et hjemmebrygg på kontoret, der alle fikk lov til å være med. Ikke bare vi i Beer Enthusiast, men også de andre i AMKA Norge, selgere, produktsjefer, back office. Ja rett og slett alle sammen. På to år har organisasjonen dobblet seg i antall ansatte, og vi hadde mange nyansatte høsten 2014. Så jeg ville gjøre som jeg hadde gjort to år tidligere, og tok med meg bryggeutstyret på jobb for å brygge sammen med mine kolleger. Og jeg tok med meg alt av utstyret på jobb, ryddet en krok og bryggingen var i gang. Og så slo det meg; “kanskje jeg bare skal la utstyret stå her?”. Flere av ølene som Beer Enthusiast har lansert i 2014 har jeg utviklet uten å få betalt en krone, kanskje jeg skulle bruke litt av arbeidstiden for å brygge øl? Jeg er så heldig å ha en veldig forstående og fremsynt sjef, som så verdien i det og nå står hjemmebryggeriet fast på jobb. Kanskje det er jobbryggeri man skal kalle det nå, en ting er i hvert fall sikkert: det vil bli mye mer brygging i dette året enn i 2014.
Hva skal du brygge i det nye året?
Brygging Beer Enthusiast

Hjemmebrygging på jobben, med Beer Enthusiast og AMKA


Høyt Skum – Jørn Idar