god juleølDe som kjenner meg vet at jeg har hatt og fortsatt har bryggeriplaner i hodet, som på et tidspunkt nok kommer til å bli realitet. Frem til da forblir Myra Bryggeri fortsatt et hjemmebryggeri, men det betyr ikke at det ikke skjer noe. Jeg reiser nemlig til Trondheim for å brygge mitt første øl på egen oppskrift, for kommersielt salg. Quinta do Nöel 2013 blir nemlig en realitet på tirsdag.

I fjor satt jeg nemlig sammen en hjemmebryggeroppskrift som ble brygget på kontorene sammen med alle i Beer Enthusiast og AMKA, som en form for teambuilding der smaksønsker ble gitt til meg. Dette resulterte i en belgisk brown ale inspirert øl, med en liten touch av portvin i seg. For meg var det viktig å få frem de smakene og forventningene som mine kolleger hadde til det ferdige produktet, samtidig som jeg ønsket å ha min egne touch på det med å krydre opp ølet. I dette tilfelle var også tanken å bryte linjene mellom øl og vin, ved å rett og slett tilsette vin i ølet. Derfor ble det tilsatt en LBV portvin i det ferdig fermenterte ølet, som harmonerer veldig godt med aromaen og smaken av tørket frukt og krydder fra grunnoppskriften.
Som sagt så gjort, det ble en god bryggeøkt på kontoret i oktober i fjor, med god hjelp fra gode kolleger, og vi var alle godt fornøyde med resultatet. Faktisk så godt fornøyde at juleølet blir lansert på Vinmonopolet i november, i et veldig begrenset antall. Ølet brygger jeg hos Austmann, og jeg skal ikke legge skjul på at dette er en milepæl i min ølkarriere.
Jeg er også redd for tilbakemeldingene jeg får, om folk liker ølet eller ikke og kritikken som garantert kommer. Jeg håper at dere ølgærninger er dønn ærlige med meg om dere får smakt det, hvis ikke blir jeg skuffet. Og dere skuffer aldri, og er mye av grunnen til at jeg gjør det jeg gjør i dag. Så dette ølet er også litt deres, uten at dere visste det. Jeg gleder meg, denne julen blir spesiell!
Høyt Skum – Jørn Idar
Myra Bryggeri logo