Denne uken kommer Eddie Szweda og Erik Nilsen til Norge, og for å blant annet brygge den orginale Rough Snuff med snus og blæretang.
Eieren av Midtfyns Bryghus, Eddie Szweda, tar igjen turen til Norge denne uken. Hovedmålet med turen er Grünerløkka Mat- og Mikrobryggfestival, som blir avholdt fredag og lørdag. Torsdag er det dog duket for et brygg på Amundsen Bryggeri og Spiseri, og det er ikke hvilket som helst brygg. Erik Nilsen er nemlig også med på turen, mannen bak Rough Snuff, ølet som er brygget med snus og blæretang.
(Les Kjempetorsken og Det gyldne øls kommandørskaps tanker om første batchen)
For de av dere som ikke har hørt om Rough Snuff, så vant det årets danske ølnyhet i 2010. Det er et samarbeidsbrygg med Midtfyns Bryghus og hjemmebryggeren Erik Nilsen, som nå har startet fantombryggeriet Ø-bryg. Dette var en stong ale brygget med kandisukker, rosinsirup, blæretang og snus, et ekte sjømannsbrygg med andre ord. Men da Systembolaget viste interesse for ølet, la den danske Fødevarekontrollen ned forbud mot å brygge ølet i EU. Dette hadde ingenting med nikotinen i snusen å gjøre, men det faktum at det ikke er tillatt å ha en ikke-matvare i en matvare innenfor EU. Og siden snus kun er regnet som “lovlig” i Norge og Sverige, ble den første batchen med Rough Snuff også den siste. (Les mer på Beerticker.dk)
Men siden Norge ikke følger EU reglene til punkt og prikke, samt at snus har en annen status her i Norge, har Beer Enthusiast invitert Eddie og Erik til Norge for å lage en liten batch sammen med Amundsen Bryggeri og Spiser i Oslo. Det blir med andre ord snakk om et veldig begrenset brygg, så får man se hva som skjer om etterspørselen blir stor.
På torsdags kveld vil det bli en ølsmaking klokken 19.00, der Eddie vil presentere flere nyheter på fat, og en aldri så liten Norgesnyhet.
Fredag og lørdag er det duket for Grünerløkka Mat- og Mikrobryggfestival, der Midtfyns igjen vil stå bak kranene på Norges koseligste ølfestival!
Høyt Skum – Jørn Idar