Jeg fikk meg en stor overraskelse for litt under to uker siden, ta åtte uanmeldte fat fra Sierra Nevada dukket opp. Og det var ikke hvilke som helst fat, det var Manditory. Ølet jeg reiste til Chico, California for å brygge på Beer Camp #125 sammen med Sierra Nevada. I morgen er det Norgespremiere på ølet, som er en del av det kuleste jeg har gjort hittil i min ølkarriere.

Hoppy mandarin beer

Masse humle og masse mandarin, høres ikke det bare deilig ut?

April i år var en sinnsyk reisemåned for meg, der jeg var kun en uke hjemme i Norge. På slutten av måneden gikk turen til USA for annen gang, og denne gangen var det vestkysten som ventet, nærmere bestemt California. Etter en lang tur og mye kjøring både opp og ned kysten, vendte jeg nesen østover, og mot den lille byen Chico. Her skulle jeg sammen med et knippe briter brygge et øl sammen med Sierra Nevada, og deres sagnomsuste Beer Camp

Knowledge is king
Sierra Nevada starter Beer Camp ether at bryggeriet oppdaget hvor stort potensiale deres distributører hadde, de fleste av dem med marginale kunnskaper om hvordan ølet ble laget og mentaliteten til Sierra Nevada. Dette ville de gjøre noe med, og dermed ble Beer Camp en realitet. Det er to hele dager med omvisninger, diskusjoner, opplæring og brygging, der man går gjennom alt fra Sierra Nevada sin forholdsvis lange craftbeer historie, til blindsmaking og testing av ølfeil. Campen gir ikke bare kunnskap, men også et eierskap til brandet, og det er ingen tvil om at når man føler man har fått vært med på noe spesielt når man er ferdig med denne kampen. Både på et personlig og et faglig plan.

Manditory`s fødsel
Det første vi gjorde var å få servert en øl og starte diskusjonen om hvilket øl som skulle brygges. Diskusjonen hadde egentlig startet tre uker tidligere på mail, men vi hadde ikke greid å bli enige. En sta nordmann mot egenrådige briter er som neve mot neve, men vi kom til slutt frem til rammebetingelsene på ølet:

 • Pale ale – Flere kom med argumentet at vi burde lage en tribute øl til Sierra Nevadas flaggskip: Pale Ale. Flere av oss andre argumenterte med at vi aldri i verden kunne produsere et øl som kunne hylle dette ikoniske ølet på noen måte, men at pale ale var en fin ølstil å bruke som base.
 • Lav alkohol – Flere av de som skulle brygge kom fra England, og ved å gjøre ølet lavere i alkohol gav det et lite vink til deres lange bryggetradisjoner. De samme tradisjonene som var med på å inspirere Ken Grossman i hans oppstart og utvikling av Sierra Nevada.
 • Mandarin – Som kokk elsker jeg å tilsette lokale ingredienser i øl, og da jeg fikk høre at det var sesong for mandarin og appelsin sto jeg hardnakket på mitt: vi måtte putte mandarin i ølet! Og jeg fikk det jaggu slik jeg ønsket også, en lokal bonde leverte mandarinen og kilo etter kilo ble kjørt i blenderen til puree.
 • Mandarina humle – Når vi først hadde bestemt oss for å lage en pale ale med mandarin, kom idèen om å tilsette den forholdsvis nye tyske humlen mandarina. Den har et unikt preg av søtlig sitrus (deriblant mandarin), og dermed ville komplimentere det fruktigepreget fra frukten.
 • Cascade – Humlen som gjorde Sierra Nevada berømt/humlen som Sierra Nevada gjorde berømt. Det var ikke snakk om at vi kunne brygge et øl med dem uten å putte denne fruktige og florale humlen i.

Slik var altså fødselen til Manditory, det samme ølet som i morgen har premiere på 8 av landets beste ølsteder.

Sierra Nevada Brewing Co Chico

Det legendariske bryggeriet, der også jeg har vært så heldig å få lov til å brygge hos.

Landsdekkende lansering
Det aller enkleste hadde selvfølgelig vært å lansere ølet kun i Oslo, kortere transport, mest ølnerder osv. Men det hadde ikke vært helt Beer Enthusiast, vi ville dele ølet med så mange av dere ølgærninger som mulig. Derfor vil Manditory være å finne i 6 byer, men husk at hvert sted har bare fått et fat hver. Så om du vil prøve dette meget eksklusive ølet må du befinne deg på et av disse stedene på onsdag klokken 16.00:

Oslo

 • Grisen
 • Parkteateret
 • Amundsen Bryggeri og Spiseri

Bergen

 • Det Akademiske Kvarteret

Sandnes

 • Melkebaren

Drammen

 • Union Scene

Trondheim

 • Den Gode Nabo
 • Sot
Humle = glede

Humle = glede

Om dere ølgærninger kunne tenke dere å ta bilder å poste av ølene, hadde det vært fantastisk morsomt. Legge det ut på vår Facebook side eller på Instagram, bruk #høytskum

Håper dere liker ølet, det er ikke fritt for at jeg er rimelig nervøs så ser frem til å høre hva dere synes.

Høyt Skum – Jørn Idar