I denne episoden av Mat til Øl tar jeg for meg Nøgne Ø Tiger Tripel, en belgisk inspirert rakker på 9%. Dette er en smaksrik og gjærdrevet øl med preg av krydder, urter og moden sitrus, og med det i tankene satte jeg i gang å lage en hel kylling i trykkoker sponset av KitchenStore.no. Med seg fikk kyllingen klementin, masse provencekrydder, sitrus ris og grove grønnsaker. Resultatet ble herlig, bare sjekk videoen under!
REKLAME: denne artikkelen er sponset av KitchenStore.no. De leverer trykkokere, kniver, ølglass og annet kjøkkenutstyr av veldig høy kvalitet, noe jeg håper jeg fikk vist frem i videoen. De gir deg 20% på HELE butikken om du bruker kodeord “Olkokk20” ved utsjekking.
Nok til 4 porsjoner
- 1 hel landkylling
- 3 ss provencekrydder
- 1 ss paprikapulver
- 1 ss nykvernet pepper
- 4 klementiner
- 3 store fedd hvitløk, grovhakket
- 2 store gulrøtter, grovkuttet
- 2 medium pastinakk, grovkuttet
- 2 dl appelsinjuice
- 1 dl belgisk trippel
- 125 gr jasminris med villris
- 2 vårløk
- Olje
- Salt og pepper
- Start med å ta zeste (raspe) skallet fra 3 klementiner, og bland godt sammen med provencekrydder, paprikapulver og nykvernet pepper. Dekk kyllingen med krydderblandingen. Klem saften ut av klementinene, og putt de inn i kyllingen som du bruner i en varm panne med olje.
- Ha de grovhakkede grønnsakene i en trykkoker, tilsett klementinjuice og trippel og kok i 1 time. Om du ikke har trykkoker kan du putte det i ovnen i 1 1/2 til 2 timer, til kjernetemperaturen er 68 grader. Ta ut kyllingen og la den hvile i 5-10 minutter.
- Kok opp 2 dl appelsinjuice med 1 dl vann, og tilsett risen. Kok til ferdig.
- Server ris, grønnsaker og sjy fra kokingen, toppet med finhakket vårløk og klementinfilter.
I glasset serverte jeg Nøgne Ø Tiger Tripel, som fungerte helt ypperlig sammen med kyllingen. Det fruktige gjærpreget fra ølet hadde toner av sitrus, noe som hentet veldig godt inn både appelsin og klemetinen som er i oppskriften. Alkoholen i ølet dempet også fettpreget, uten å overta smaksbildet. Til tross for sine 9% harmonerte intensiteten i ølet veldig godt med maten, og var med på å løfte frem smakene i retten.