Etter en særs overraskende kåring av Borg Bokkøl til Årets Øl 2011, er nå vinnerne av de andre kategoriene annonsert. Her er det gøy å lese at alle de “store” håndverksbryggeriene har vunnet, Ægir, Haandbryggeriet og Nøgne Ø.
Dette har vært en spennende kåring, med god eksponering av norskt øl og norske bryggerier. Og dette er kanskje den mest nøytrale kåringen også. Med 25 deltagere fra vidt forskjellige ølbakgrunner, og blindsmaking av alle øl gjorde det til at testen var så nøytral som mulig. I tillegg var 20 % av stemmene leserstemmer fra avstemmningen på Aperitif.no
Jeg mener at denne kåringen er mer nøytral enn Norøl sin kåring, som er helt brukerstyrt. Dette forklarer jeg med at enkelte bryggerier har “menigheter” og en stor fanskare som vil nødvendigvis stemme på “sitt eget øl”. Sannsynligheten for at Birkebeinerpils ville vinne kategorien Lys lager / Pils ville vært mikroskopisk mot f.eks armèen med Aass fans. Derfor kan man mer “stole” på at denne kåringen går på smak, og ikke på populæritet. Under følger alle vinnerne, jeg gratulerer dere alle med fantastisk godt håndtverk!

  • Lys lager/pils: Birkebeinerpils, Det Lille Bryggeriet (Rena)
  • Blonde/hveteøl: Wit, Nøgne Ø (Grimstad)
  • Ale: Ægir India Pale Ale, Ægir Bryggeri (Flåm)
  • Porter/Stout: Dark Force, Haandbryggeriet (Drammen)

Høyt Skum – Jørn Idar