Mitt første ølevent var en ølmiddag med det som var en av landets beste ølrestauranter i 2010. Siden den gang har mange gode ølsteder åpnet sine dører, men variasjonen virker liten og lite kreativ. Hvor ble det egentlig av ølrestaurantene?

Noen av de beste smaksopplevelsene jeg har hatt har vært med øl og mat i kombinasjon, og det har vært servert mange steder rundt forbi. Jeg husker med glede sjokket over deilig pairing av kveite og barley wine på Haandverkerstuene, og deilig sjokoladefondant med imperial stout på Akersberget. Til og med kjelleren i Michelinrestauranten Statholdergaarden hadde et godt utvalg med øl, der deilige håndverksøl matchet digg like deilige sandwichene de serverte. Men så har det skjedd noe de siste 5 årene.

Fra lanseringen av Øl- og Matboka på Gamle Haandverkerstuene.

For mens det har poppet opp mer bistroer som serverer burger og IPA`er enn man kan telle, har det blitt færre restauranter som serverer nytenktene og spennende smaksopplevelser med øl. Gamle Haandverkerstuene har blitt irsk pub, Akersberget sine lokaler står tomme og en av de virkelige perlene, Restaurant Christiania, har blitt en partysted. Det har rett og slett blitt færre steder å oppdage noe nytt, steder som pusher grensene videre for hva man kan gjøre med øl og mat i kombinasjon. Det er ingen som utvider folks horisont for hva man kan gjøre med øl, på en daglig basis. Man har rett og slett fått et fattigere øl-Norge, uten slike steder. 

42 dager tørrmodnet Entrecôte fra E.C.Dahls Pub & Kjøkken.

Det finnes steder som fortsatt jobber med øl og mat, og ikke bare safer menyene sine. Et eksempel er EC Dahls i Trondheim som blant annet tørrmodner sitt eget kjøtt, mens Brix Brygghus i Bryne som har øl i de fleste av rettene sine. Men landets beste ølby mangler et fyrtårn, et sted der jeg kan gå få noe annet enn fish´n chips med hveteølen min. 

Jeg vil ha nye smaker, nye kombinasjoner og nye opplevelser – jeg håper jeg kan få det igjen snart.