For de av dere som følger meg på Facebook, fikk kanskje med dere Matkontrollen på TV2 i torsdag. Der var det blant annet fokus på mikrobrygget øl, og undertegnede var en av tre i ekspertpanelet. Dette var en spennende kveld med mye god øl, spennende diskusjoner og viktig lærdom.

Innspilling TV2 Matkontrollen 2

Ingrid intervjues om sine vurderinger på hveteøl


Til de som ikke har sett klippet, kan det sees her.
Vi var samlet hos Smakselv som er en ledende aktør innen ølutdanning, og er drevet blant annet av min tidligere kollega og Norges første ølsommelier Amund Polden Arnesen. De sto for organiseringen av smakingen, som skulle gjelde 18 forskjellige øl fra norske bryggerier. Med i ekspertpanelet var også tidligere brygger hos Nøgne Ø og nåværende produktutvikler hos Arcus Ingrid Elisabeth Skistad, og Per Øyvind Arnesen som er leder i Dommerkomitèen til Norsk Hjemmebryggerforening. Kunnskapen samlet var med andre ord bunnsolid, noe som var bra for ikke bare var det filming av tre nervøse og kamerasky “øleksperter”, men også skulle alle ølene smakes blind.
Den blinde ølentusiast
Setupen var enkel, og er noe jeg kan anbefale alle ølgærninger å prøve. 6 glass merket med tallene 1 til 6 og notatark der ølene ble vurdert fra 1 til 100. Vi vurderte 6 øl fra de 6 største mikrobryggeriene i Norge med best distribusjon, i
Innspilling TV2 Matkontrollen

“Behind the scene”


kategoriene hveteøl, IPA og porter/stout. Vi visste dog ikke hvilke bryggerier det var, så vi kunne bare gjøre noen kalkulerte gjettninger. Ølene ble servert blindt av personalet fra Smakselv, mens vi i panelet satt med ryggen til. Vurderingene ble gjort av følgende kriterier:

  • Utseende – 5 %
  • Lukt – 25 %
  • Smak – 50 %
  • Munnfølelse – 10 %
  • Ettersmak 10 %

Prosentene bak viser hvor mye poengene vi satte ble vektlagt, så vi i panelet satte opp poengene mens crewet fra TV2 regnet ut det endelige resultatet.

Innspilling TV2 Matkontrollen 3

6 øl, 6 bryggerier, 6 forskjellige smaksopplevelser.


Den lange pausen
Pausen mellom smakingene var ikke mange minuttene, men det å ikke vite gjorde tiden veldig lang. Latteren satt løs og samtalene gikk fint, mens man hørte at ølet ble sjenket. Men tankene var allerede “i ølet”. “Hvilke bryggerier var med”, “hvilke øl er det”, “kommer man til å slakte sin favoritt” og så videre. Jeg skal inrømme at jeg var nervøs, spesielt siden jeg jobber med og kjenner flere av de jeg gikk ut fra var med i testen. Ville jeg slakte mitt “eget” bryggeri, hvordan ville folk reagere neste gang jeg traff noen av mine gode kolleger i andre firmaer? Mange tanker. Da vi fikk beskjeden om å snu oss var glassene fylt, og sansene skjerpet. Analysere smakene, balansen, konsentrasjonen, nyansene, kompleksitet, gi score, smake igjen. Man vet ikke hvilket bryggeri det er eller hvilket øl, så man stoler kun på egne smaksløker. Det handler ikke om hva man synes om de som lager ølene eller bryggeriet, men om det man har i glasset. Brutalt ærlig, men fokus på det viktige: det gode øl.
Det endelige resultatet
Faksimile fra TV2 Matkontrollen

Faksimile fra TV2 Matkontrollen


Når resultatet var talt opp og ølene avslørt, var det en del overraskelser både positivt og negativt. Jeg endte opp med å slakte et av “mine egne” øl, noen øl jeg drikker ukentlig fra Vinmonopolet, øl jeg har sett på som noen av de beste i Norge. Men det var veldig mye bra i glassene også, og jeg ble veldig glad over å bli “overbevist” på øl jeg tidligere har ansett som gode, men ikke av de beste ølene i Norge.  Blindtestingen gav en objektiv vurdering som jeg kan anbefale til alle ølgærninger, for å få bort de fordommer man måtte ha om spesielle øl eller bryggerier, og gir en unik mulighet for å bli kjent med sine egne smaksløker. For det viser seg at selv om man samler noen meget godt kalibrerte og erfarne ølsmakere, så fikk vi bekreftet at hva som er godt øl og god smak er en individuell sak. Diskusjonene var gode og det viste seg at selv om vi ikke var enige om hvilke øl var de beste, så kunne vi samstemmes om hvilke øl som ikke var det.
Høyt Skum – Jørn Idar
Epilog – Å være på TV var en spennende, ny opplevelse. Det fikk mye oppmerksomhet, forhåpentligvis fikk vi rekrutert et par nye ølgærninger og skape litt oppmerksomhet rundt håndverksøl i en kanal som vanligvis ikke gir den typen
Smakselv Michael Jackson

En herlig liten detalje fra Smakselv sine lokaler, illustrasjon av den ekte Michael Jackson.


oppmerksomhet. Jeg observerte også noen kommentarer på sosialemedier om saken, der kommentatorene som både påsto at det var manglende kunnskap i panelet, for lite kunnskap i panelet, at smakingen ikke var en objektiv vurdering, at det ikke var korrekte vurderinger og så videre. Det blindsmakingen viste meg var at det er et veldig viktig verktøy for å vurdere øl uten fordommer, og at man ikke kan skal ta alle ølgærninger seriøse på sosiale medier.