Det er ingen tvil om at jeg elsker øl og mat i kombinasjon, men etter å ha fått lov til å samle noen av de beste kokkene jeg vet om har listen blitt lagt særdeles høyt. De to første dagene av uken gikk nemlig med på å produsere rettene til høstens øl- og matbok, og det ble to dager fylt med gode smaksopplevelser. Bilder og video fra produksjonen kan sees nederst på denne artikkelen.

Kjøkkensjef Svein Magne Lægran fra Cafe Christiania, under fotograferingen av en av deres retter.

Kjøkkensjef Svein Magne Lægran fra Cafe Christiania, under fotograferingen av en av deres retter.


Etter suksessen til Ølboka – En guide til Skandinavisk øl var både jeg og forlaget klare for en umiddelbar oppfølger, og jeg følte at vi hadde utelatt et meget viktig tema: øl og mat. Derfor var vi allerede i gang med planleggingen av en øl- og matbok i gang allerede i fjor høst, og denne uken var det duket for samling av kokker og produksjon av bilder til boken.
De dedikerte 9
Jeg hadde invitert 8 kokker og restauranter til å bidra med sine visjoner og oppskrifter på temaet øl- og mat, alle har servert meg noen av de beste smaksopplevelsene jeg har hatt i mitt liv. Her var det kokker fra restauranter som Cafe Christiania og To Rom og Kjøkken, som nærmest har spesialisert seg på dette med øl og mat på daglig basis. Det var også kokker jeg har jobbet med opp gjennom årene, alt fra freelance kokker og cateringdrivere til lærere. Med så forskjellige bakgrunner og kulinariske fokuser var målet  å få vist bredden med temaet øl og mat, slik at man kan vise at øl egentlig er et vel så bra alternativ til mat som vin. Kanskje til og med bedre. Og på oppskriftsblokken finner man mer klassiske ting som pulled pork og hopcorn, til kje og reinsdyrsfilet. Her er det med andre ord ikke noe bare en bok for å pleie mitt eget ego, men for å virkelig vise hvor bredt dette teamet går.
De viktige sponsorene
Med over 50 retter med og til øl, blir det både mye mat og mye drikke som skal handles inn. Selv om vi som var tilstede fortærte det meste av dette, så var det mer enn vi kunne håndtere selv på innkjøpssiden. Prosjektet hadde ikke blitt så bra som det hadde det ikke vært for sponsorene av mat og drikke. En stor takk til alle som bidro også på den siden:

En enda større takk rettes også forlaget som sto på “till the bitter end”, og som dekte reise og overnatting til tilreisende kokker. Uten dem hadde dette prosjektet ikke vært mulig.

Fra den kommende øl- og matboka, oppskrift på hval med øl.

Fra den kommende øl- og matboka, en oppskrift på hval med øl.


Medvirkende ølgærninger
I forbindelse med denne boken utlyste jeg en konkurranse, der jeg ønsket å gi noe tilbake til dere som leser Høyt Skum. Den/de som leverte den/de beste ølmat oppskriftene skulle inkluderes i boken, og disse var en del av produksjonen tidligere i uken. Ikke fysisk, men oppskriftene ble produsert. Det var Ølkjeks med bacon og sjokolade som ble produsert, av en oppskrift som ble sendt til Høyt Skum fra Frode Aasprong. I tillegg ble to oppskrifter fra Lasse Lukacs og valgt ut, nemlig hans ølposjerte sopp og IPA Vinaigrette. Disse kommer selvfølgelig i boken, og de mottar bøkene så fort de er klare til lansering til høsten.
Det gode samarbeidet
En av de mest positive tingene med ølbransjen, er følelsen av kollegialskap og samarbeid for å fremme en felles sak. Dette er noe ønsket å ta videre til “ølkjøkket” også, og følelsen var at man lærte av hverandre og gjorde hverandre gode. Flere kokker hjelp til med anrettning av maten og kom med gode idèer, noe som resulterte i noen fantastisk bra bilder tatt av fotograf Kai Øveraasen. Man må dog smøre seg med en del tålmodighet før man får se noen av disse bildene, da han ønsker å bruke god tid på redigere og finpussing av dem. For en rastløs sjel som meg er det vanskelig å akseptere, men om han greier å få bildene til å se like bra ut som maten smakte, så vil det være helt verdt det. Nå venter noen harde uker med skriving og finpussing av design, jeg skal i hvert fall gjøre det jeg kan for å gjøre dette til en bok som gir vann i munnen til dere som leser den.
Ølkokken – Jørn Idar