Hansa Spesial IPAMed glede og overraskelse fikk jeg for en tid tilbake vite at Hansa skulle lansere en IPA og et hveteøl, og tenkte at dette må jo være årets viktigste uviktige øl lansering i Norge. For hva betyr det egentlig for håndverksøl at et industribryggeri lanserer ølstiler som vanligvis assosieres med små bryggerier?

Det er ingen tvil om at de store bryggeriene merker at markedet er i endring, og ser man på salgstallene er det lett å skjønne. For mens håndverksbryggerier år etter år melder om salgsrekorder, er det generelle ølsalget med en nedgang på over 2 millioner liter de siste 12 månedene. Salget av sterkøl fortsetter å øke år etter år (over 60% det siste året, er det nedgangstider for industribryggeriene. Så de gjør selvfølgelig grep, og prøver å se hva som er sukksessen bak disse småbryggeriene.

Det er nok derfor Hansa lanserer disse nye produktene, ikke nødvendigvis fordi at de har savnet å lage en IPA, men fordi IPA er den nye pilsen. Jeg har vanskelig for å se at det kommer til å bli en stor suksess. For håndverksøl handler bare delvis om selve produktet, det handler mye om sjel. Om personligheter. Om noe ekte. Derfor mangler Hansa den viktigste ingrediensen til et godt håndverksøl, nemlig personlighet. Anheuser-Busch har skjønt det, og de eier i dag 35% av “Craft Brewers Alliance”. Dette er 3 bryggerier som jobber sammen: Kona, Widmer og Redhook. De kjøpte hele Goose Island. De kjøpte rett og slett bryggerier med en historie, en mentalitet og en personlighet. Dette er noe Hansa ikke kan oppdrive. For mens f.eks Ringnes har ølpersonligheten Sigrid Strætkvern i sitt arsenal, har ikke Hansa noen de kan sette som personlighet bak ølet.

Da Ringnes lanserte Imperial Polaris i fjor, og Superior Imperial Polaris i år, hadde de ikke bare Garret Oliver som et trekkplaster på ølet. De hadde også nevnte Sigrid som frontfigur, noe som uten tvil har vært med på å gi “konseptet” Imperial Polaris verdi og personlighet. Derfor var Imperial Polaris en av de viktigste ølnyhetene i fjor, da det var et industribryggeri som faktisk gjorde det de hadde lyst til, ikke bare lansert fordi det var et market for det. Og det er det som gjør at et håndverksøl fungerer. Fordi det er følelser bak ølet.

Når det er sagt, så har aldri Hansa sagt noe om at de nå har lansert noe håndverksøl. De har faktisk ikke kommentert ølet noen steder. Og ølet er etter sigende godt drikkende. Så hvorfor bry seg? Jeg synes det er et godt tegn, at også “industrigigantene” slenger seg med. Det betyr at markedet utvikler seg, at det som i dag blir omtalt som “spesialøl” snart bare blir omtalt som øl. Forhåpentligvis lærer også vanlige steder at øl er mer enn industriell, lys lager. Så slipper man å se Facebookoppdateringer av steder som promoterer deres nye “IPA-pils”.

Hansa Spesial IPA kommer kanskje til å bli den nye store, men om Hansa virkelig ønsker å komme noe sted med produktet må de mene det. Det virker det ikke som de gjør, noe som gjør at Hansa IPA er årets mest minst viktige ølnyhet.
Høyt Skum – Jørn Idar