Sjøkreps er noe av det mest delikate man kan finne i havet, og den er i sesong akkurat nå. Ved å gratinere sjøkrepsen sørger man for å ha en skånsom varmebehandling som er fordelaktig for konsistensen, samtidig som det tilfører masse deilig smak fra urtesmøret. Denne litt fete matretten med et godt urtepreg matches godt med komplimenterende øl, med god friskhet og lav bitterhet. Det beste med denne oppskriften er hveteøl-majonesen, som kun har litt øl i seg for kompleksiteten. Resten av ølet er dedikert til kokken!
Til 4 personer
Gratinert sjøkreps
- 8 sjøkreps
- 70 gr smør
- 2 ts nyrevet parmesan
- ½ hvitløksfedd
- en neve urter – bruk milde urter som persille eller estragon
Hveteøl-majones
- 1 eggeplomme
- 2 ss hveteøl
- 1 ts hvitvinseddik
- 1 ts sennep
- 1 dl nøytral olje – rapsolje eller solsikkeolje fungerer nok
- Salt og pepper
Salat
- 3 never mikset salat
- 3 ss olivenolje
- en skvis sitronsaft
- Salt og pepper
Forvarm ovnen til 200 grader. Bland romtemperert smør godt med parmesan, hvitløk og urter med gaffel.
Del sjøkrepsene i to i midten, og ta ut den svarte strengen som er deres fordøyelses system. Dekk hver halvdel av sjøkrepsene med urtesmøret, før de settes i toppen av ovnen i 5 minutter til de er ferdig gratinerte.
Hel alle ingrediensene til majonesen med unntak av oljen i et høyt, smalt glass med akkurat nok plass til en stavmikser i. Miks dem så sammen før du heller oljen forsiktig langs kanten og ned i glasset. Kjør så stavmikseren noe som vil sørge for at oljen blander seg inn litt etter litt og skape emulsjonen og blir tykk.
Bland olje, sitron, salt og pepper, og hel over vasket og renset salat.
Ølvalg:
Det er få ting i sjøen som er så godt som sjøkreps, med sitt søte og fyldige smak. Urtene er med på å fremme kompleksiteten i krepsen, og majonesen og salaten er med på å gi litt fett til det hele. Den er godt fyldig til å være skalldyr, noe som krever friskhet i glasset. Tankene går raskt til hveteøl med skalldyr, og velger man det får man et friskt og fruktig øl. Om man i tillegg velger den sitrus og koriander tilsatte ølstilen wit, får man en fruktighet og friskhet som fremhever urtene og fedmen i sjøkrepsen.
Høyt Skum – Ølkokken Jørn Idar
Denne oppskriften ble første gang publisert i første utgave av fagbladet ProBeer, som er tilgjengelig for alle dagligvarebutikker gjennom Krydder Media. OBS: Ølet brukt til er fra min arbeidsgiver, Beer Enthusiast.