forside-damer-og-ol-2-235x300De siste ukene har det blitt lansert landets første ølbok skrevet og dedikert til damer, nemlig Damer og øl. Nesten samtidig ble også den første rene dameølbloggen lansert, Ølimperiet. I min naivitet var det første jeg tenkte; “Trenger vi virkelig dette, det er jo tross alt 2016”. Men så starter hjernen å fungere, tankeaktviteten øker og fornuften slår inn. For det snakkes jo fortsatt om “kjerringøl”, skjeggede og tatoverte fyrer dominerer det norske ølbildet og man kan fortsatt høre ymse uttalelser på ølfestivaler.
Jeg er ikke noen feminist og jeg har som sagt heller ikke tenkt noe på at det trengs flere kvinner inn i ølbransjen. Historisk sett var jo kvinner de som brygget ølet, og i Gulatingsloven står det vitterlig at vekten av kona også skal innregnes i mengde korn det skulle brygges med. Men til tross for at noen av Norges beste bryggere er kvinner og man får flere og flere kvinnelige ølprofiler, er det fortsatt en del stigmaer rundt dette med kvinner og øl. Begrepet “kvinnfolk-øl”brukes jo hyppig, selv om de kvinnfolk jeg kjenner drikker både pils, imperial stout og lambic. Så tørr å påstå at det er litt vel generaliserende. Men hva med disse to nye prosjektene, hva har de å bidra med? Jo;
“Øl og damer” er en bok skrevet av Hilde Hummelvold, Ingunn Larsen og Inger Lise Uhlen, som ikke har direkte knytninger til øl meg bekjent. Unntaket er Hilde som er gift med leder i Bryggeriforeningen, Petter Nome. Men det hindrer ikke dette i å være en underholdende bok, som gir fine innblikk i ølets verden som nok passer best for de litt mindre erfarne. Men selvfølgelig med historier og innputt som selv den mest skjeggede ølnerden vil sette pris på.

14409925_1059288437501237_4121287901848684747_o

Karin og Linda fra Ølimperiet. Foto: www.olimperiet.no


Den nye ølblogger Ølimperiet er driftet av to drevne damer basert i Oslo, nemlig Karin Sundli og Linda Merete Skogli. Begge disse har god bransjeerfaring, og det var faktisk Linda som en gang rekrutterte Karin inn i ølbransjen. Jeg er så heldig å jobbe med Karin på daglig basis i Beer Enthusiast, mens Linda jobber som salgsansvarlig for Lervig med flere prosjekter på gang. Det blir spennende å se hva de kan få ut på bloggen, øl-Norge trenger flere ølblogger spør du meg.
Man har sett flere dame eventer de siste månedene, med kvinnelige bryggere, bryggeriansatte og ølelskere.  Jeg ønsker disse to nyhetene velkommen til og håper det kan få enda flere til å nyte godt øl, måtte det være mannfolk eller kvinnfolk. Det viktigste er jo at man er ølfolk til syvende og sist!
Høyt Skum – Jørn Idar