For 2 uker siden var det igjen duket for Grünerløkka Mat- og Mikrobryggfestival, og igjen var det en særdeles hyggelig opplevelse.

Etterfestival øl

Få ting er bedre enn gode folk og godt øl


 
Da jeg besøkte festivalen i fjor, var vi nesten alene fredags ettermiddag da festivalen åpnet. I år var det noe helt annet, og bakgården var fylt ganske så raskt. Festivalen holdes bak Cafè Vespa i lokalene til Paradiso Import, en av Jan Vardøen sine bedrifter. Han er også med å drifter Grünerløkka Brygghus, som står bak denne festivalen.
Og det er i mine øyne lokalene som er det unike med denne festivalen. I en bakgård på Grünerløkka har kvalitetsprodusenter av god mat og drikke samlet seg, for å servere smaksopplevelser til publikum.
For selv om ølet som ble servert holder verdensklasse, var maten i år en virkelig høydare. Her var det flere restauranter og serveringssteder som var representert, og man kunne finne godsaker som hjemmelagde pølser, langtidsstekt høyrygg og pizza direkte fra pizzaovnen som sto plassert ved kjøkkenet. Steder som Grünerløkka Brygghus, Villa Paradiso og Nighthawk Diner var de som sto bak, og serverte matopplevelser som var en matfestival verdig.
Importøren Beer Enthusiast fulgte også på med sashimi til Midtfyns Wasabi Pale Ale, ingen dum kombinasjon det heller.
The plan for the weekend
Også øldelen av festivalen var i år et hakk opp, med flere bryggerier og leverandører representert. De litt større små var representert som Nøgne Ø, Kinn og Ægir, men også bryggeripubene Sundbytunet og Amundsen Bryggeri var tilstede. Sistnevnte var faktisk et av festivalens mestselgende stander.
Eddie Szweda fra Midtfyns Bryghus var festivalens internationale representant, i tillegg til at importørene Ringnes, Cask Norway og Beer Enthusiast hadde med seg importøl fra sine leverandører.
Jeg hadde jo på forhånd sett meg ut noen høydepunkter jeg skulle få i glasset, og det var virkelig mye godt å finne.
•    Amundsen Black Bird – Denne Black IPA`en er rett og slett meget velbrygget, og er i mine øyne det beste ølet som hittil har blitt brygget i kjelleren i Stortingsgaten 21.
•    Nøgne Ø Python Pilsner – Et meget morsomt øl fra de kompromissløse. Denne Imperial Pilsen hadde en rik munnfølelse, overraskende god balanse og en pervers lang ettersmak.
•    Sundbytunet Porter – En aldri så liten overraskelse fra kjelleren på Jessheim, nemlig de siste 2 fatene av Vinterporter fra Frank Werme. Et utrolig komplekst og konsentrert øl.
•    Tilquin – Om du er litt glad i surøl, kommer du til å elske dette! ´nough said!
Hele festivalen er veldig Grünerløkka, men uten å være for hipster preget. Det ble dog litt vel fort fullt, noe man bare må forvente når det holdes i et såppas lite område som en bakgård. Det fungerte greit med køsystemet “en ut en inn”, men potensialet for et større lokale er uten tvil stort. Jeg snakket litt med festivalgeneral Lillian angående dette, men ble forsikret om at festivalen er kommet for å bli avholdt der den er nå.

Høyt Skum – Jørn Idar
Beklager at denne kommer så sent, trodde allerede jeg hadde lagt den ut